Завдяки активності в ЦАР у Росії з'явився доступ до корисних копалин цієї країни / rossaprimavera.ru

У США висловили побоювання у зв'язку з присутністю Росії на африканському континенті, у тому числі через приватні військові компанії.

Про це командувач силами США в Африці генерал Томас Вальдхаузер повідомив на слуханнях у комітеті Сенату США у справах збройних сил, передає «Интерфакс».

Читайте такожРосійські військкомати не визнають ветеранами вбитих у Сирії військових – ЗМІ

Відео дня

"Я хотів би відзначити, що у "групи Вагнера" в Центральноафриканській республіці зараз 175 інструкторів, і деякі з них мають доступ до кабінету президента", - цитує агентство слова Вальдхаузера.

Також він зазначив, що завдяки активності в ЦАР у Росії з'явився доступ до корисних копалин цієї країни. Вальдхаузер висловив побоювання, що подібний сценарій посилення російської присутності може в подальшому бути використаний і для інших африканських країн.

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня Служба безпеки України заявила про встановлення 10 найманців ПВК «Вагнера», які можуть бути причетними до вбивства трьох російських журналістів в ЦАР.

За наявними даними СБУ, найманці ПВК "Вагнер" були спрямовані до ЦАР керівництвом ГУ ГШ ЗС РФ ще на початку 2018 року. Структурою прикриття терористів є комерційна фірма, афілійована з усе тим же «кухарем», а за сумісництвом російським бізнесменом Пригожином – ТОВ «М-Фінанс» (м. Санкт-Петербург, основні напрямки діяльності: видобування дорогоцінного каміння, діяльність приватних охоронних служб). При цьому встановлено, що доставка в Африку частини найманців здійснювалася безпосередньо приватним літаком Пригожина.

Як відомо, російські журналісти Олександр Расторгуєв, Орхан Джемаль і Кирило Радченко були вбиті 30 липня 2018 в Центральноафриканській республіці при розслідуванні діяльності ПВК «Вагнер».