Ілюстрація / REUTERS

Міністерство закордонних справ Норвегії прийняло рішення вислати польського консула, Польща заявила про прийняття дзеркальних заходів.

Як повідомляє прес-секретар Міністерства закордонних справ Норвегії Крістін Енстад, причиною для такого рішення стала поведінка польського дипломата, передає Радіо Польща.

"Причина - це його поведінка, несумісна з роллю і статусом дипломата", - сказала прес-секретар МЗС Норвегії.

Відео дня

До МЗС Норвегії неодноразово надходили скарги на польського консула, що стосуються публічних погроз і часткового насильства, застосовуваного їм щодо співробітників. "Дипломат відмовився виконувати розпорядження поліцейських, через що на нього неодноразово надходили скарги", - стверджує Крістін Енстад.

Як повідомляє прес-секретар відомства, в січні МЗС Норвегії закликало польське дипломатичне відомство звільнити консула, що, як зазначила Крістін Енстад, є нормальною процедурою. Проте міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович вирішив, що Славомір Ковальський залишиться в Осло до завершення своєї місії, тобто до кінця червня.

Читайте такожДипломатів у Брюсселі застерегли від російських шпигунів

У свою чергу, Міністерство закордонних справ Польщі наголошує, що звинувачення проти дипломата є необґрунтованими.

"Немає жодних підстав, для того щоб застосовувати такого роду процедуру. Ми шкодуємо, що влада Норвегії прийняли таке рішення. Консул Славомір Ковальський дуже добре виконував свої обов'язки, його дії були спрямовані на захист інтересів поляків, що проживають в Норвегії", - сказав заступник глави Міністерства закордонних справ Польщі Шимон Шинківський вель Сенк.

Польща дала тиждень норвезькому консулу на те, щоб залишити країну.

"У зв'язку з таким рішенням, на жаль, ми були змушені застосувати дзеркальну міру. Дана нота про те, що норвезький консул у Польщі також був визнаний персоною нон-грата, була висунута через те, що така міра була зроблена у відношенні до Славоміра Ковальського", - наголосив Шимон Шинківський вель Сенк.