Ілюстрація / REUTERS

Пентагон готується «стерти пил» зі старої концепції ведення бою часів Холодної війни, оновивши його за допомогою нового озброєння. Ця стратегія націлена на придушення несподіваної атаки потенційних ворогів, таких як Росія чи Китай.

Агенція передових оборонних дослідницьких проектів США (DARPA), яка розробляє зброю для американської армії, працює над відродженням концепції під назвою “Руйнівник наступу” (Assault Breaker), який повинен допомогти американським силам досягти і закріпити наступальну перевагу в разі виникнення російських і китайських загроз. Про це пише Business Insider.

Читайте такожBusiness Insider: Адмірал ВМС США хоче піти в наступ проти Росії у Чорному морі

Відео дня

У свій час плани СРСР передбачали, що для здобуття перемоги в Європі спочатку будуть завдані швидкі пробивні удари по першій лінії оборони НАТО, які розчистять шлях для  переважаючих сил радянських бронетанкових формувань.

Оригінальна концепція «Руйнівника наступу» була розроблена в кінці 1970-х років, щоб зупинити масивний танковий наступ Радянського Союзу. Вона передбачала атаку по рухомих ешелонах радянських танків в тилу. Таким чином, поки сили НАТО боролися б з радянським наступом на передовій, загони «Руйнівника наступу» позбавили б ворога сил підкріплення, а саме бронетанкових загонів. Це дозволило б союзникам виграти час для надсилання власних додаткових сил без ризику ескалації до точки застосування ядерної зброї.

Ключову роль в стратегії грали літаки-розвідники і високоточна зброя далекої дії. Однак, потенційні вороги наростили власні системи блокування доступу до регіонів. У них теж з’явилися ракети далекої дії. Тому американська стратегія зіштовхнулася з проблемою імплементації.

«Руйнівник наступу 2», як пояснили в DARPA, - це «підхід парасольки, заснований на існуючих програмах і тих, які на стадії розробки в різних службах, націлені на усунення відомих прогалин у можливостях і загроз». Цього місяця агенція звернеться до Конгресу з проханням профінансувати відновлення стратегії.

Читайте такожBusiness Insider: СРСР погрожував ядерними ракетами кіоску з хот-догами в Пентагоні

Оригінальний концепт «Руйнівника наступу» мав на меті позбавити ворога переваг на ранній стадії конфлікту. Його оновлений наступник теж передбачає відповідь в межах кількох годин, щоб змусити суперника зробити паузу, після чого більші неядерні сили союзників зможуть прибути в зону бойових дій.

Видання Popular Mechanics описала гіпотетичний сценарій конфлікту, під час якого США могли б застосувати «Руйнівника наступу 2». Приміром, якщо Росія вторгнеться на територію НАТО, знищуючи американські військові бази в Європі для унеможливлення швидкої відповіді, США можуть відправити десятки важких бомбардувальників дальньої дії під керівництвом сучасного літака-розвідника. Вони запустять не менше 20 ракет «Руйнівника наступу», кожна з яких може містити в собі десятки високоточних бронебійних «субснарядів».

Видання зауважує, що в разі виникнення конфлікту з Китаєм, бій, найвірогідніше, буде відбуватися в морі. Але концепція «Руйнівника наступу 2» все одно підходить. Дані про те, які саме ракети і боєприпаси, а також системи озброєння будуть використовуватися згідно з концептом, засекречені. Пентагон сподівається, що підхід буде в повній готовності в межах найближчого десятиліття.