Ілюстрація / REUTERS

У Саудівській Аравії організували таємну кампанію, спрямовану проти дисидентів, які критикують діяльність влади, за рік до вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашокджі.

Читайте такожВбивство Хашокджі розслідуватиме спеціальна комісія ООН

Як пише The New York Times, переслідування дисидентів та інших громадян Саудівської Аравії за кордоном активізувалися після того, як принц Мухаммед бен Сальман отримав статус наслідного принца в 2017 році, передає kommersant. Інформацію про це підтвердили джерела серед американських і саудівських офіційних осіб.

Відео дня

Серед завдань секретної служби були стеження, викрадення і повернення громадян Саудівської Аравії, які покинули країну. В'язнів утримували в палацах, що належать наслідному принцу і його батькові, повідомили джерела. Там утримуваних піддавали тортурам і психологічному насильству.

На рахунку служби як мінімум 12 операцій, пише видання. Серед них було і вбивство журналіста Джамаля Хашокджі в Стамбулі в жовтні 2018 року. Як підкреслює турецька поліція, журналіста «вбили варварським чином», а тіло розчленували.

Як повідомляв УНІАН, турецька влада, що розслідує зникнення журналіста, відомого своєю критикою саудівського принца Мухаммеда бен Сальмана, вважає, що Джамаль Хашокджі був убитий у генконсульстві Саудівської Аравії в Стамбулі. Раніше американські ЗМІ повідомляли, що наказ про вбивство, згідно з оцінками ЦРУ, віддав саме саудівський кронпринц. Це стало приводом для більш напружених відносин між США і Саудівською Аравією.