Ілюстрація \ REUTERS

У Туреччині прокуратура просить надати ордер на арешт двох громадян Саудівської Аравії у справі про вбивство журналіста Джамаля Хашокджі на території консульства королівства в Стамбулі.

Читайте також"Він схожий на пакмана": ЗМІ оприлюднили переписку вбитого журналіста Хашоггі з критикою принца Саудівської Аравії

За інформацією Reuters, підозрюваними є колишній заступник служби загальної розвідки Саудівської Аравії Ахмед Асірі та екс-радник наслідного принца Сауд аль-Кахтані, передає радіо Свобода.

Відео дня

Американські сенатори після зустрічі з директором ЦРУ заявили, що докази прямо свідчать про причетність наслідного принца Саудівської Аравії Мохаммеда бін Салмана до вбивства опозиційного саудівського журналіста Джамаля Хашокджі, і закликали до санкцій.

Звіт Джини Гаспел відбувався в закритому режимі, і сенатори публічно нічого не сказали про те, які деталі вказують на причетність наслідного принца до вбивства.

Водночас, як заявив сенатор-республіканець Боб Коркер, суд присяжних визнав би його винним після 30-хвилинних слухань. «Потрібно бути сліпим, щоб не дійти висновку, що все це було організовано людьми, які перебували під командуванням Мохаммеда бін Салмана», – заявив сенатор Ліндсі Ґрем.

Адміністрацію президента США Дональда Трампа критикували в Конгресі з вимогою дати різку відповідь на вбивство опозиційного саудівського журналіста в консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі.

Президент США Дональд Трамп раніше пообіцяв залишитися «надійним партнером» Саудівської Аравії, попри міжнародний осуд вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашокджі.

Республіканці і демократи просувають законодавство, яке б притягло Саудівську Аравію до відповідальності. Минулого тижня 14 сенаторів-республіканців проголосували із демократами за законопроект, мета якого зупинити американську підтримку саудівській коаліції у війні в Ємені.

Як повідомляв УНІАН, опозиційний саудівський журналіст, критик саудівської влади та оглядач The Washington Post Джамаль Хашокджі був убитий на території саудівського консульства у Стамбулі 2 жовтня. Його тіло досі не знайшли.

Влада королівства оголосила про арешт 21 підозрюваного у вбивстві Хашокджі, однак відкинула власну причетність до організації нападу на нього. Справи 11 обвинувачених передані до суду. Державний прокурор Саудівської Аравії зажадав смертної кари для п’ятьох із 11 обвинувачених у вбивстві.

Країни Заходу і спецслужби Туреччини не вважають саудівську версію достовірною і підозрюють, що замовники вбивства Хашокджі можуть бути пов’язані з наслідним принцом Мухаммадом бін Салманом.

Сам принц назвав вбивство «огидним злочином» і заявив, що загибель журналіста була «дуже, дуже болючим інцидентом для всіх саудівців».