Нурсултан Назарбаєв / REUTERS

Колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв не радився з президентом Росії Володимиром Путіним щодо кандидатури наступника, яким став Касим-Жомарт Токаєв.

Про це журналістам у Москві повідомив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання власного кореспондента УНІАН, чи радився Назарбаєв з Путіним перед прийняттям рішення про свою відставку.

«Ні, Нурсултан (Назарбаєв) не радився, і, безумовно, про це не могло бути й мови. Але, зрозуміло, він вважав за можливе і необхідне поінформувати президента Росії про те, що стало, скажімо так, надбанням громадськості буквально через кілька годин після розмови», - сказав Пєсков.

Відео дня

«Це, напевно, така данина особливим союзницьким і дружнім відносинам наших двох країн, а також особливим особистим взаєминам Назарбаєва і Путіна», - додав він.

Читайте такожForeign Policy: Назарбаєв відмовився від президентства, але не від влади в Казахстані

У той же час, у прес-службі Кремля повідомили, що сьогодні, 21 березня, відбулася телефонна розмова Путіна з Назарбаєвим і Токаєвим.

Зазначається, що Путін ще раз висловив вдячність Назарбаєву за великий особистий внесок у розвиток двосторонніх союзницьких відносин і успішну реалізацію проекту євразійської інтеграції. Також Путін висловив упевненість у тому, що Назарбаєв й надалі братиме активну участь у роботі щодо зміцнення співпраці в рамках Євразійського економічного союзу.

Зазначається, що домовлено про тісну взаємодію в інтересах подальшого поглиблення партнерських російсько-казахстанських зв'язків і організації найближчим часом візиту Токаєва до РФ.

Довідка УНІАН. 19 березня Назарбаєв заявив про складання повноважень президента Казахстану.

При цьому Назарбаєв, який керував Казахстаном майже 30 років, довічно залишиться головою Ради безпеки центрально-азіатської держави. Це передбачено законом, ухваленим парламентом у 2018 році. Він також залишається головою правлячої партії «Нур-Отан».

20 березня спікер Сенату Казахстану Касим-Жомарт Токаєв склав присягу президента країни.