Герберт Кікль / REUTERS

Усі міністри від правопопулістської Австрійської партії свободи (АПС) залишать уряд Австрії.

Про це у понеділок, 20 травня, заявив речник АПС, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на APA.

Раніше цього ж дня канцлер Австрії Себастіан Курц на тлі складної урядової кризи заявив, що хоче відставки міністра внутрішніх справ країни Герберта Кікля. З такою пропозицією він вже звернувся до федерального президента Александера Ван дер Беллена. Згідно із законодавством Австрії, міністрів звільняти може лише президент країни.

Відео дня

За словами очільника австрійського уряду, після оприлюднення скандального відео щодо змови з "багатою росіянкою" колишнього віце-канцлера Австрії й лідера Австрійської партії свободи (АПС) Гайнца-Крістіана Штрахе необхідна "повна відкритість" та "повне роз'яснення". Тому, на думку Курца, у цій ситуації була б логічною відставка Кікля, який також належить до АПС.

Читайте такожНімецька розвідка застерігає від обміну секретними даними з Австрією через її зв’язки з РФ

Якщо ж АПС із солідарності з Кіклем відкличе з уряду своїх міністрів, то їхні посади обіймуть експерти або високопоставлені посадовці, заявляв австрійський прем'єр.

Водночас, у Соціал-демократичній партії Австрії вимагають відставки всього уряду та заміни міністрів експертами. Лише такий крок був би "хорошим і надійним рішенням", заявила очільниця політсили Памела Ренді-Ваґнер.

Нагадаємо, 17 травня німецькі видання Süddeutsche Zeitung та Spiegel оприлюднили відео, на якому віце-канцлер Австрії Гайнц-Крістіан Штрахе та Йоганн Ґуденус, голова фракції АПС в австрійському парламенті, у липні 2017 році на віллі на острові Ібіца обговорюють можливість придбання впливового австрійського видання Kronen Zeitung невідомою жінкою. Ця зустріч, вочевидь, була організована як пастка для Штрахе.