Хайнц-Крістіан Штрахе / REUTERS

Віце-канцлер Австрії, голова ультраправої Партії свободи Хайнц-Крістіан Штрахе подав у відставку на тлі скандалу, викликаного появою відеозапису, на якому він пропонує "багатій росіянці" вигідні державні контракти в обмін на підтримку на виборах.

Читайте такожEUObserver: Росія пропонувала правлячій партії Італії мільйони євро на вибори

Про це Штрахе заявив на спеціальній прес-конференції в суботу, повідомляє "Європейська правда".

Відео дня

За його словами, він подав канцлеру Себастьяну Курцу заяву про відставку, і той її задовольнив. Крім того Штрахе подав у відставку і з посади голови Австрійської партії свободи.

"Моя персона не повинна стати причиною падіння цього уряду", - заявив він і підкреслив, що Австрійська партія свободи повинна і надалі залишатися при владі.

Коментуючи відео, він заявив, що "став жертвою політичної розправи". За його словами, за цим відео стоять спецслужби кількох країн, однак він не навів жодного доказу.

За словами Штрахе, з жінкою на відео він зустрівся під час відпустки і ніколи більше не бачив її і не отримував від неї грошових коштів на партійні рахунки.

Він назвав сцени на відео "п'яною історією", а свою поведінку охарактеризував як позерство, оскільки він хотів справити враження на привабливу жінку. Свої заяви він назвав "катастрофічними з точки зору тверезого людини". У зв'язку з цим він вибачився перед своєю дружиною.

Очікується, що канцлер Австрії виступить із зверненням в суботу о 14.00 за місцевим часом.

Раніше, за повідомленнями ЗМІ, він заявив, що не хоче далі працювати разом з Штрахе в уряді. Висловлювалася також думка, що наступним віце-канцлером стане Норберт Хофер. Крім того, окремі політики Австрійської народної партії закликали до дострокових виборів.

Нагадаємо, напередодні німецькі видання Süddeutsche Zeitung і Spiegel оприлюднили відеозапис зустрічі, яка відбулася в липні 2017 року на Ібіці. Штрахе зустрічався з росіянкою Оленою Макаровою, племінницею олігарха з оточення Путіна. Вона нібито планувала інвестувати не зовсім легальні кошти в Австрії, в тому числі обговорювалося набуття нею австрійського видання Kronen Zeitung, де вона пропонувала просувати лінію Австрійської партії свободи, щоб привести її до перемоги на виборах.

Під час зустрічі, яка тривала майже 7 годин, Штрахе в обмін на російську підтримку зробив співрозмовниці кілька сумнівних пропозицій. Зокрема, пропонував їй вигідні державні контакти у разі участі своєї партії у роботі уряду.