Лідери США, Франції і Британії взяли участь у меморіальній церемонії в пам'ять про висадку в Нормандії 6 червня 1944 року, на яку, як стало відомо, не запросили російського президента Володимира Путіна.

Відео дня

Вони вшанували пам'ять солдатів своїх країн, які віддали життя в ході кампанії відкриття другого фронту проти нацистів у Європі, пише Сегодня.uа.

Читайте такожЗаходь у Франції пройдуть без переговорів у "нормандському форматі"

Зокрема, військове кладовище Кольвіль-сюр-Мер, на якому поховані загиблі американці, відвідали американський і французький президенти Дональд Трамп і Еммануель Макрон з дружинами.

Крім того, почесними гостями церемонії стали 60 американських учасників битви за Нормандію, який Макрон нагородив орденами Почесного легіону.

Виступаючи перед присутніми, глава Білого дому заявив, що "ціною пролитої крові і жертв було виграно не тільки битва за Нормандію, але і вся війна", а також назвав альянс Вашингтона і Парижа нерозривним.

Макрон, у свою чергу, запевнив в тому, що французи знають, чим зобов'язані Америці і закликав "ніколи не припиняти нашу підтримку зміцненню союзу вільних народів".

Для участі в пам'ятних заходах в Нормандію приїхала і прем'єр Великобританії Тереза Мей.

Разом з Макроном вона заклала перший камінь в комуні Вер-сюр-Мер, де створять меморіал, присвячений участі британців у звільненні Нормандії – жертвами лише першого дня кампанії стали близько 400 військовослужбовців Сполученого Королівства.

"Стабільність особливих відносин між двома країнами, попри перипетії навколо Brexit. Що б там не було, ми завжди будемо поруч, оскільки це наша спільна доля", — заявив Макрон.

На цей раз обійшлося без скандалів, як у минулому році, коли Трамп скасував свою поїздку на цвинтарі, де поховані американці загинули в Першій світовій війні.