Ілюстрація REUTERS

У Гонконзі пройшла найбільша протестна акція за останні роки. Кілька сотень тисяч людей вийшли на вулиці в неділю, 9 червня, щоб висловити незгоду з планами уряду дозволити видачу ймовірних правопорушників владі Китаю.

Читайте такожВід Парижа до Нью-Делі: які вони - найдорожчі та найдешевші міста світу (відео)

За оцінками самих організаторів акції, кількість її учасників становила близько одного мільйона осіб, повідомляє "Німецька хвиля" з посиланням на агентство dpa.

Відео дня

Демонстранти тримали в руках плакати "Ні - екстрадицію до Китаю" і "Виданий в Китай - пропав назавжди". Багато учасників взяли із собою парасольки як символ опору, який використовувався під час протестів 2014 року. Нинішня акція - найбільша після так званої "революції парасольок" п'ятьма роками раніше, коли сотні тисяч жителів Гонконгу протягом декількох тижнів вимагали відставки уряду і права самостійно обирати місцеву владу.

До недавнього часу влада Гонконгу відмовлялася від видачі своїх громадян материковому Китаю через непрозорість юридичної системи і широкого застосування смертної кари. Однак на початку року уряд міста оголосив, що дозволить екстрадицію до КНР, Макау і на Тайвань. Представники бізнесу та юристи в Гонконзі побоюються, що в результаті такого кроку місто може втратити позиції міжнародного фінансового центру.