Росія ніколи не буде домінувати у союзі з Китаєм / kremlin.ru

В класичній комедії 1980-х років «Мисливці на привидів» герої мали одне серйозне правило при використанні своєї потужної зброї, яка стріляла довгими вбивчими струменями електронів: «Не схрещувати струмені». В часи, коли Росія і Китай намагаються зблизитися, США і їхнім союзникам варто прислухатися до цієї поради з кіно. Кожен з цих суперників небезпечний. Але якщо вони об’єднаються, то стануть глобальною загрозою.

Читайте такожWashington Post: Росія і Китай формують союз, який стане кошмаром для Заходу у 21 столітті

Про це на сторінках Bloomberg пише колишній командувач об’єднаних сил НАТО Джеймс Ставрідіс. Він вважає, що на зростання такого ризику вказує дедалі більша зухвалість російських ВМС, які вступають в конфронтацію з кораблями США по всьому світу. Нещодавно відбувся небезпечний випадок, під час якого американський крейсер Chancellorsville і російський ескадрений міноносець дуже небезпечно зблизилися. Відстань між ними не перевищувала і 30 метрів. Інцидент стався в західній частині Тихого океану, в якій Китай поводиться так, ніби це його власність.

Відео дня

В часи Холодної війни Пекін і Москва тримали дистанцію один від одного. Але впродовж останніх років під керівництвом Си Цзиньпіна і Володимира Путіна вони стають все ближчими. Це зближення може призвести до того, що на Євразійському континенті з’явиться новий панівний блок. І це може стати найбільш важливим геополітичним трендом у 21 століття.

Минулої осені пройшли військові навчання «Восток 2018», які були найбільшими з часів Холодної війни. Вони відбулися на сибірському кордоні між Росією і Китаєм. До сотень тисяч російських військ приєдналися китайські солдати. На фото з маневрів російські й китайські офіцери обнімаються. Спільні російсько-китайські військово-морські навчання проводяться все частіше. І це відбувається не лише в Тихому океані, а й в Балтійському морі й Арктиці. Минулого тижня Си Цзиньпін і Путін провели кілька днів разом у Росії, називаючи себе «найкращими друзями». Економічні й дипломатичні зв’язки віддзеркалюють військовий союз.

Читайте такожNewsweek: Китай майже наздогнав США у розробці військових технологій

Це злиття має певну логіку. Китай на шляху до статусу глобальної сили й має велике населення. Однак, йому не вистачає важливих природних ресурсів. Росія – економіка, яка занепадає з дедалі меншим населенням. Але вона має великі запаси лісу, води, мінералів, золота, нафти й природного газу. Країни мають довгий спільний кордон. І вони обидві відверто авторитарні держави, важелі влади у яких тримає фактично один лідер і його партія. Перш за все, вони розділяють ворожість до Заходу в цілому з його спробами поширювати демократію і захист прав людини. І Пекін, і Москва зневажають Вашингтон. Цього вистачить для підвищення рівня співпраці, якщо не формування військового альянсу.

Росії, однак, варто бути обережною зі своїми бажаннями. Китайське керівництво дивиться не безкраї, незаселені й багаті на ресурси простори Сибіру, як пес на шматок м’яса. Путін може зробити стратегічну помилку і переборщити з прихильністю до Китаю, якщо він добивається створення офіційного альянсу. З часом домінуючим партнером точно стане Пекін, а не Москва. Але на якийсь час тісні зв’язки з Китаєм відкриють перед Росією нові ринки, дадуть політичну підтримку і, перш за все, контрбаланс проти США.

Читайте такожHandelsblatt: Холодна війна між США і Китаєм може розчавити Європу

Європу роздирають різні сили, такі як Brexit, популісти в Італії, які конфліктують з Євросоюзом, і дедалі авторитарніші режими в Польщі й Угорщині. Через це здатність континенту  згуртовано співпрацювати зі США скорочується. Така слабкість підвищує цінність китайсько-російського партнерства в очах Пекіна і Москви. А вигода від китайського проекту «Один пояс, один шлях» лише підвищиться, якщо він буде включати участь Росії.