Лукашенко підписав указ про амністію в Білорусі / фото president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон "Про амністію у зв'язку з 75-річчям визволення Білорусі від німецько-фашистських загарбників", який передбачає звільнення від покарання осіб, засуджених за злочини, що не належать до тяжких і особливо тяжких.

Читайте такожЗеленський запросивши Лукашенка в Україну: президент Білорусі погодився

Як повідомляє БЕЛТА, посилаючись на прес-службу білоруського лідера. Під дію закону підпадають неповнолітні, вагітні жінки, жінки і самотні чоловіки, що мають дітей у віці до 18 років, особи, які досягли загальновстановленого пенсійного віку, інваліди I і II груп, хворі онкологічними захворюваннями, ветерани бойових дій, особи, які отримали поранення в період проходження служби, здійснення службової діяльності, постраждалі від катастрофи на Чорнобильській АЕС, а також деякі інші категорії засуджених.

Відео дня

Окремим категоріям засуджених які не підлягають звільненню, передбачається скорочення терміну покарання на 1 рік, а неповнолітнім - на 2 роки.

Амністія не поширюється на осіб, до яких протягом 2014-2019 років застосовувалася амністія або помилування та які знову вчинили умисний злочин; які повністю не відшкодували заподіяну злочином шкоду (збитки), які не сплатили дохід, отриманий злочинним шляхом; які злісно порушують порядок відбування покарання; а також які скоїли тяжкі злочини

Передбачається звільнити від кримінального покарання близько 6 тисяч засуджених, у тому числі з місць позбавлення волі - близько 2 тисяч осіб. Закон набирає чинності з дня його офіційного опублікування і підлягає виконанню протягом дев'яти місяців з дня набрання його чинності.

Нагадаємо, Європейський Союз неодноразово закликав Білорусь скасувати смертну кару.