Борис Джонсон / REUTERS

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав провести дострокові вибори 12 грудня, щоб знайти вихід із глухого кута в питанні Brexit.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що раніше цього тижня Джонсон не домігся схвалення парламентом угоди про вихід країни з Євросоюзу.

Відео дня

Так, Джонсон 24 жовтня заявив, що 28 жовтня попросить законодавців проголосувати за призначення дострокових виборів.

У той же час, законодавці 22 жовтня заявили, що їм потрібно більше часу для аналізу угоди. Таким чином, стала неможливою реалізація домовленостей про вихід із Євросоюзу до 31 жовтня, як це передбачає угода.

Наступні планові вибори у Британії відбудуться у 2022 році. Для проведення дострокових виборів цю ідею Джонсона мають підтримати дві третини членів парламенту. Іншою можливістю є оголошення недовіри уряду Джонсона, але опозиційні партії нині відмовляються від цього кроку.

Президент Європейської ради Дональд Туск порекомендував, щоб інші 27 країн Євросоюзу надали Великій Британії ще одне відтермінування після того, як ЄС двічі погоджувався перенести Brexit з початкового граничного терміну 29 березня.

Читайте такожВідстрочка в три місяці: Європарламент погодився перенести Brexit

Як повідомляв УНІАН, Велика Британія планувала вийти зі складу ЄС 29 березня 2019 року, але до цього терміну парламент країни не схвалив угоду про Brexit і заблокував можливість виходу без угоди.

У квітні 27 країн-членів ЄС домовилися відтермінувати Brexit до 31 жовтня.

У вересні депутати нижньої палати британського парламенту ухвалили закон, який блокує вихід країни з Євросоюзу без досягнення угоди з Брюсселем. Закон передбачає перенесення терміну Brexit на 31 січня 2020 року, якщо домовленості з ЄС так і не вдасться досягнути.

Джонсон запевняв, що виконає норми закону, однак неодноразово наголошував, що Brexit відбудеться 31 жовтня.

17 жовтня Лондон та Брюссель досягли домовленостей щодо нової угоди про Brexit.