Протестувальники зібралися на площі Колумба / REUTERS

У столиці Іспанії Мадриді близько 20 тисяч людей взяли участь в акції мітингу із закликом тимчасово зупинити автономію Каталонії.

Про це повідомляє El Pais.

Організатором акції протесту є ультраправа іспанська партія Vox.

Відео дня

Протестувальники зібралися на площі Колумба та розгорнули прапор Іспанії розміром 1 тисяча м². Також учасники мітингу вимагали відправити колишнього лідера Каталонії Карлеса Пучдемона до в'язниці.

Читайте такожВлада Іспанії відмовилася від діалогу з лідерами Каталонії

Нагадаємо, 1 жовтня 2017 року у Каталонії відбувся невизнаний центральною владою референдум про незалежність від Іспанії. Більшість голосів мешканці Каталонії віддали на референдумі за відокремлення від Іспанії, проте результати голосування не визнала жодна країна світу.

11 жовтня глава уряду Каталонії Карлос Пучдемон підписав декларацію про проголошення незалежності Каталонії в односторонньому порядку.

27 жовтня Сенат Іспанії призупинив автономію Каталонії, застосувавши 155 статтю Конституції — у регіоні ввели пряме управління. Після цього Мадрид розпустив парламент та уряд Каталонії. Пучдемон та низка лідерів Каталонії покинули країну.

14 жовтня 2019-го деяких лідерів Каталонії іспанський суд засудили до 9-13 років тюрми. Це спричинило масові акції протесту у регіоні.

Міжнародний ордер на арешт Пучдемона Верховний суд Іспанії видав 14 жовтня. Пучдемон здався бельгійській владі 18 жовтня.

18 жовтня президент Каталонії Жоакім Торра заявив, що домагатиметься нового референдуму про незалежність.