Ілюстрація REUTERS

У Парижі в суботу, 16 листопада, відбулися акції на честь першої річниці з початку виступів «жовтих жилетів».

Читайте такожУ Празі сотні тисяч людей вимагали відставки прем'єра (фото, відео)

Як повідомляє DW, під час зіткнень з поліцією було затримано більше 100 осіб.

Радикали знову підпалювали автомобілі, споруджували барикади і розбивали вітрини магазинів. Префект паризької поліції Дідьє Лальман заявив про «систематичні напади на співробітників правоохоронних органів і пожежних».

Масовий рух «жовтих жилетів» в останні місяці втрачає прихильників, багато в чому через радикалізм своїх представників. Так, в ході нинішніх заворушень лише деякі радикали носили жовті жилети, стали символом руху, вважаючи за краще замість цього приховувати свої обличчя.

Французькі правоохоронні органи заздалегідь вжили заходів щодо запобігання заворушень - в суботу було закрито багато станції метро і накладено заборону на демонстрації на Єлисейських полях і інших центральних вулицях.

Ілюстрація REUTERS

*** Протести "жовтих жилетів" проходять у Франції з листопада 2018 року. Майже з самого початку вони супроводжувалися зіткненнями з поліцією, актами насильства і вандалізму. Спочатку мітингувальники виступали проти введення податку, який міг призвести до подорожчання бензину, і вимагали підвищення мінімальної зарплати.

Після того як уряд затвердив мораторій на підвищення паливного податку і пішов на низку інших поступок, демонстранти стали протестувати загалом проти реформ уряду і президента Еммануеля Макрона. 25 квітня глава держави в телезверненні до народу пообіцяв, зокрема, знизити податки для середнього класу і полегшити проведення референдумів.