За часів Трампа українські антикорупційні активісти почали зазнавати ударів зі США / Фото УНІАН

Дипломати, які давали свідчення в Конгресі впродовж останніх двох тижнів, підкреслили фундаментальну рису про процес імпічменту Дональда Трампа: він почався з американської боротьби проти корупції у Східній Європі. Спочатку чиновник Держдепартаменту Джордж Кент пояснив, що після революції в Україні у 2014 році США почали розглядати корупцію як важливий інструмент російського впливу.

Просування верховенства закону було не лише питанням захисту прав людини. Цей процес грав ключову роль в американській політиці безпеки, — пише The Economist.

Потім колишній посол в Україні Марі Йованович пригадала осіб, пов’язаних з українськими олігархами, які вмовляли президента Дональда Трампа усунути її з посади. Американський лідер, у свою чергу, вимагав для себе винагороду у формі початку українського розслідування проти сина Джо Байдена. І це теж бере початок з того, що колишній віце-президент займався питаннями встановлення верховенства закону у Східній Європі.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Боротьба України проти корупції може розбитися об скандал навколо Трампа

«США намагалися боротися проти корупції в Україні, а українська корупція відбивалася», - пише The Economist.

Тепер американські зусилля, націлені проти хабарництва у Центральній і Східній Європі, в небезпеці. Адміністрація Трампа лише тимчасово підтримувала їх. Тим часом, процес імпічменту проливає світло на поведінку в Америці, яку вона зазвичай засуджувала в інших точках світу. За словами неназваного республіканця і дипломата Держдепартаменту, шкоду, яку завдала чинна американська адміністрація, «важко оцінити».

«Знадобляться десятиліття, щоб відбудувати довіру до нас. Інші країни бачать, що у цьому Білому домі є все, проти чого ми проповідували», - сказав дипломат.

Шкода. Антикорупційні активісти в колишніх комуністичних країнах покладалися на американську підтримку з кінця Холодної війни. Допомога США давала опору розслідуванням незалежних ЗМІ, допомагала в підготовці суддів і прокурорів, а також у встановленні прозорих реєстрів для державних закупок. Бюджет Держдепартаменту для програм у Європі і Євразії минулого року становив 615 мільйонів доларів. І це життєве забезпечення для організацій громадянського суспільства. В Україні, Румунії й Молдові США підтримували політиків, націлених на реформи, коли їх атакували олігархи. В Польщі й Угорщині вони підтримували незалежних суддів, коли правлячі партії намагалися придушити суди.

Читайте такожBusiness Insider: Нові диктатори брешуть, граються з популізмом і навіть обіцяють побороти корупцію

На початку останнього десятиліття відносини з Росією почали погіршуватися. Й американські розвідувальні служби почали придивлятися до потоків, через які відмивалися російські гроші.

«Корупція використовувалася як засіб примусу проти зовнішніх акторів. Вона також змушувала країни НАТО і ЄС гнити зсередини», - сказала Вікторія Нуланд, яка працювала в адміністрації Барака Обами.

Байден почав відвідувати країни Центральної й Східної Європи, щоб дати зрозуміти, що США тепер розглядає корупцію як проблему національної безпеки.

"Ми завжди відчували, що у нас є підтримка посольства США", - сказав антикорупційний активіст з Румунії й член Європарламенту Крістіан Гінеа.

Америка і Євросоюз захищали жорсткого румунського прокурора, коли її почали атакувати за боротьбу з хабарництвом. В Болгарії американський тиск багато разів допомагав захистити громадські організації від репресій уряду. Антикорупційні зусилля Вашингтона почали скорочуватися у 2017 році, коли Весс Мітчелл взяв на себе відповідальність за політику Держдепартаменту в Східній Європі.

Читайте такожWashington Post: Політика 1930-х років досі у грі в Східній Європі

Він був переконаний, що жорстка критика корупції шкодила його дипломатії, штовхаючи Угорщину, Румунію й Болгарію в руки Росії. На початку року Мітчелл подав у відставку. Але попри те, що багато американських послів продовжували просувати антикорупційну політику, вони більше не були впевнені в тому, що Білий дім стоїть за ними горою.

Замість того, щоб підтримувати позицію своїх посольств щодо хабарництва, адміністрація Трампа почала підривати її. Відкликання Йованович і те, що Держсекретар Майк Помпео не захистив її, шокувало дипломатів. Її наступник у Києві Вільям Тейлор у свідченнях розповів про паралельний канал дипломатії, через який наближені до американського президента люди змогли перебрати на себе політичний процес американського уряду.

Схожа ситуація виникла в Угорщині, де посол, якого Трамп призначив з політичних міркувань, організував прем’єр-міністру Віктору Орбану візит у Білий дім. Це відбулося в обхід чиновників, які хотіли тримати на «короткому повідку» корумпований проросійський уряд Угорщини.

Читайте такожThe Economist: Демократії в Україні й інших країнах регіону потрібна підтримка, а не упереджені стереотипи

В Україні антикорупційні реформатори, яких США підтримували впродовж багатьох років, зазнали удару від американської драми з імпічментом. Захисники Трампа висунули безпідставні звинувачення проти «Центру протидії корупції». Раніше цю організацію українські чиновники теж намагалися звинуватити в хабарництві. Мережа ботів у соціальних мережах, яка підтримувала Трампа, почала поширювати теорії змови про директора організації Дарії Каленюк.

«Вперше ми зазнали удар добре організованої кампанії з поливання брудом з Америки. Зазвичай щось подібне роблять клептократи в Україні», - сказала вона.