REUTERS

Росія ініціює зустріч глав країн - постійних членів Ради безпеки ООН, щоб «захистити та відстояти мир».

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це президент Росії Володимир Путін сказав на Форумі «Зберігаємо пам'ять про Голокост, боремося з антисемітизмом», який проходить в Єрусалимі.

«Ми всі несемо відповідальність за те, щоб ніколи не повторювати страшні трагедії минулої війни, щоб майбутні покоління пам'ятали про жах Голокосту та про табори смерті, про блокадний Ленінград, - прем'єр Нетаньяху щойно сказав, що ми сьогодні відкрили пам'ятник тут, в Єрусалимі, жертвам блокади Ленінграда, - про Бабин Яр, про спалену Хатинь, про те, що треба бути пильними й не пропустити, не продивитися, коли з'являються перші паростки ненависті, шовінізму, антисемітизму, коли поволі починають потурати ксенофобії та іншим виявленням подібного роду», - сказав Путін.

Відео дня

Читайте такожПерегляд Мінських угод: в РФ відреагували на заяви представників України

На його думку, забуття минулого, роз'єднаність перед обличчям загроз можуть обернутись страшними наслідками.

«У нас має бути мужність не лише прямо сказати про це, але й зробити все, щоб захистити та відстояти мир. Приклад, на мій погляд, можуть і повинні подати країни - засновниці Організації Об'єднаних Націй, п'ять держав, які несуть особливу відповідальність за збереження цивілізації», - вважає Путін.

Він додав, що вже обговорювалось питання провести зустріч глав держав - постійних членів Ради безпеки ООН: Росії, Китаю, США, Франції та Великої Британії.

«У будь-якій країні, в будь-якій точці світу, де це буде зручно колегам. Росія готова до такої серйозної розмови. Ми маємо намір, не відкладаючи, направити відповідні послання лідерам «п'ятірки», - сказав Путін.

При цьому він додав, що 27 січня виповниться 75 років із дня визволення в'язнів з концтабору «Освенцим».

«У цьому пеклі, куди зганяли людей з різних країн для катувань, жахливих експериментів і масового винищення, загинули сотні й сотні тисяч людей різних національностей. Серед них більша частина - це євреї. Злочини, скоєні нацистами, їх обдумане, сплановане, як вони говорили, «остаточне розв'язання єврейського питання» - це, шановні колеги, одна з найбільш чорних і ганебних сторінок новітньої світової історії», - сказав президент РФ.

При цьому він підкреслив, що в цього злочину були співучасники й пособники, які в жорстокості часто перевершували своїх господарів. Фабрики смерті, концтабори обслуговували не лише нацисти, а й їхні пособники у багатьох країнах Європи, сказав Путін.

«На окупованих територіях Радянського Союзу, де орудували ці бандити, було вбито найбільшу кількість євреїв. Так, в Україні загинули близько 1,4 мільйона євреїв. У Литві знищені 220 тисяч людей. Це - звертаю на це вашу увагу, дорогі друзі, - це 95 відсотків довоєнного єврейського населення цієї країни. В Латвії - 77 тисяч. Голокост пережили лише кілька сотень латиських євреїв», - сказав Путін.