Володимир Путін / REUTERS

У Санкт-Петербурзі біля Гостинного двору поліція затримала місцевого активіста Євгенія Козлова, який стояв в одиночному пікеті проти зміни Конституції. Козлов тримав в руках фотографію Володимира Путіна з підписом "Кощій незмінний".

Поліцейські не пояснили причину затримання. Повідомляється, що активіст встиг простояти в пікеті не більше 10 хвилин, зараз його доставили в ОВД по Центральному району Санкт-Петербурга, передає "Радіо Свобода".

фото телеграм-канал "ОВС-Інфо"

Читайте такожВідродження СРСР та довічна влада: навіщо Путін прагне змінити російську конституцію

Відео дня

Як повідомляє "МБХ медіа", пізніше були затримані ще кілька активістів. Марія Малишева стояла з плакатом "Нове кіно: Шарікови і Маньки-облігації переписують Конституцію, щоб Путін був при владі до гробу", а у Дмитра Гусєва не було жодного плаката. Всього одиночні пікети в Петербурзі проводять близько 30 осіб.

Нагадаємо, про плані змінити Конституцію Росії Володимир Путін заявив 15 січня у посланні Федеральним зборам. У відповідному законопроекті пропонується внести зміни до статті 22 основного закону країни. Зокрема, президент запропонував встановити пріоритет Конституції Росії над міжнародним законодавством і закріпити в ній статус і роль відродженої ним Держради. Опозиція побоюється, що Путін оголосив про цю міру для того, щоб в 2024 році, коли закінчиться термін його президентських повноважень, очолити Держраду і таким чином залишитися при владі.

Законопроект про поправки до Конституції одноголосно прийняла в першому читанні Державна дума Росії. Друге читання призначено на 11 лютого.

Всенародне голосування за поправки до Конституції планують провести в квітні. При цьому про формат голосування в законопроекті нічого не сказано. Передбачається, що його виробить спеціально створена робоча група і Центрвиборчком.