Дональд Трамп / REUTERS

Виправдання у справі про імпічмент додало сміливості президенту Дональду Трампу. І тепер він відкрито визнає, що відправляв свого особистого адвоката Руді Джуліані в Україну шукати шкідливу інформацію про його політичних опонентів. Хоча саме це він твердо заперечував під час розгляду справи про імпічмент.

Про це пише CNN, додаючи, що зміна позиції президента США відбулася у четвер під час інтерв’ю, яке він дав журналісту Геральдо Рівера. Журналіст запитав: «Чи не було дивним відправляти Руді Джуліані в Україну? Ви шкодуєте, що зробили це?».

Читайте такожLos Angeles Times: Генпрокуратура США прийняла «бруд» з України, який зібрав адвокат Трампа

Відео дня

«Ні, зовсім не шкодую», - відповів Трамп, похваливши свого адвоката як «борця зі злочинністю».

«На нього впав мій вибір. Або я працював би з усіма Комі у світі, або з Руді», - додав американський президент, маючи на увазі колишнього директора ФБР Джеймса Комі. Він також пояснив, що у нього «склалося погане враження» про розвідувальні управління США через розслідування втручання Росії у американські вибори. Тому він звернувся до Джуліані.

«Тож коли ви питаєте мене, чому я використав Руді, то одна з його характеристик, першочергова річ про нього – це те, що він був найкращим прокурором, знаєте, і чудовим мером. Але у інших президентів теж бути такі люди. У Франкліна Рузвельта був адвокат, який практично повністю брав участь в роботі уряду. У Ейзенхауера був юрист. У них всіх були юристи», - сказав Трамп.

CNN нагадує, що раніше президент США заперечував, що відправляв Джуліані в Україну. В листопаді на питання, чи він особисто наказував своєму адвокату щось робити на українській території, Трамп сказав: «Ні, я нічого не наказував». Але потім він заступився за Джуліані, назвавши його «чудовим борцем з корупцією».

Читайте такожWashington Post: Трампа виправдали, але скандалу навколо України ще не кінець

Сам Джуліані говорив, що він викриває хабарництво в Україні, хоча його твердження про колишнього віце-президента Джо Байдена і його сина Гантера були спростовані. В новому інтерв’ю Трамп захищає «використання» Джуліані після того, як американські дипломати дали свідчення про те, що адвокат президента підірвав давню американську політику щодо України.

Джуліані був центральною дійовою особою скандалу, який призвів до початку процесу імпічменту Трампа. Хоча, зрештою, Сенат виправдав президента минулого тижня. Численні свідки описували те, як Джуліані зустрічався з колишніми чиновниками в Україні, шукаючи бруд на Джо і Гантера Байден. Інші ключові гравці розповідали, як Джуліані і його поплічники тиснули на Україну, вимагаючи почати розслідування проти колишнього віце-президента США і його сина.