REUTERS

Глава ООН Антоніо Гутерріш у п’ятницю на засіданні Радбезу назвав ескалацію у північно-західній частині Сирії, унаслідок якої загинули 33 турецьких військових, «одним з найтривожніших моментів» дев’ятирічної війни.

Члени Ради безпеки ООН закликали до врегулювання конфлікту і припинення вогню, передає Reuters.

Засідання Ради безпеки ООН відбулось пізно ввечері 28 лютого за київським часом, ініціатором якої виступив глава британського МЗС.

Відео дня

Читайте такожУнаслідок обстрілу в Ідлібі загинув ще один турецький військовий, двоє дістали поранення

«Ми закликаємо РФ негайно посадити свої військові літаки, а сирійські сили та їхніх російських покровителів відійти до ліній розмежування, уперше встановлених у 2018 році», – заявив посол США в ООН Келлі Крафт.

Туреччина і Росія дали протилежні звіти того, що відбулося.

Так, російський посол у США Василій Небензія заявив, що турецькі війська ділили з Росією координати, які потім передали сирійським керівним силам, аби уникнути конфлікту на місці. Він сказав, що російські військові літаки не надавали підтримку в районі, де вбили турецьких солдатів.

Тоді як турецький посол Феридун Синірліоглу таку думку росіян спростував і зазначив, що «дані радара» показали, що сирійська влада і російські літаки разом летіли у строю під час атаки.

«Ми попередньо домовилися у письмовій формі з російськими силами про наше місце знаходження, і повітряні удари продовжувалися, попри наші негайні повідомлення одразу після першої атаки», – сказав він.

За його словами, турецькі війська були одні в тому районі, і «логічним висновком є те, що вони були цілеспрямовано атаковані». Він додав, що Туреччина не хоче війни, але буде застосовувати силу, якщо ситуація загрожує її безпеці.

Американський посол закликав главу ООН зробити все можливе, аби досягти припинення вогню, наголосивши, що «США повинні грати центральну активну роль, якщо хочемо уникнути ще більшої ескалації».

Як повідомляв УНІАН, 27 лютого літаки режиму президента Сирії Башара Асада за підтримки Росії завдавали удари по позиціях турецьких Збройних сил у Сирії. 33 турецьких військових загинули, ще 32 солдати отримали поранення.