REUTERS

Італія стала європейським епіцентром пандемії коронавірусу. Президент Росії Володимир Путін відправив на допомогу країні своїх солдатів. Але що насправді стоїть за цим вчинком?

Офіційно все почалося після телефонної розмови між Путіним і прем'єр-міністром Італії Джузеппе Конте в минулу суботу. Але, як дізналося видання Bild, підозрілими здаються як передумови відправки російської допомоги, так і її склад. Цей епізод пандемії коронавірусу в Європі викриває те, як співпрацюють праві партії Німеччини й Італії з Росією, а також наскільки вони пов'язані між собою.

Читайте такожІталія через коронавірус закриє все виробництво, крім необхідного

Відео дня

Картинка була унікальна. Вантажівки "КАМАЗ" Збройних сил РФ під російським прапором і з позначками "Експерти й лікарські засоби" рухалися по автомагістралі від Риму до епіцентру зараження в Ломбардії. Перед тим дев'ять транспортних літаків ВПС Росії з більш ніж 100 російськими військовими приземлилися на півдні поблизу італійської столиці, щоб розвантажитися.

Видання нагадує, що після цього в понеділок партія "Альтернатива для Німеччини" здивувала членів німецького Бундестагу, заявивши: "На прохання депутата Ульріха Еме допомогти постраждалій від коронавірусу Північній Італії відгукнулася російська держава". Видання Bild запитало Еме, який в 2018 році був "спостерігачем" на так званих "виборах" в окупованому російськими військами Криму, про деталі його "прохання".

Він пояснив, що минулого тижня його "дуже схвилювали" відео з Ломбардії з "колонами трун". А потім у п'ятницю йому в WhatsApp  написав італійський депутат Паоло Грімольді, попросивши в німця допомогу. Грімольді - член партії "Ліга" і співзасновник групи "друзів Путіна" в парламенті Італії. Bild пише, що разом з другом в Москві Еме написав два листа: один голові комітету Держдуми РФ з міжнародних справ й члену Ради Європи Леоніду Слуцькому, а інший - депутату міської думи Москви Роману Бабаяну.

Читайте такожRzeczpospolita: Росія й Китай намагаються використати коронавірус в геополітичній грі

Еме вважає, що ці два листа "вплинули на рішення Путіна провести телефонну розмову" з прем'єр-міністром Італії. Bild з'ясувало, що паралельно до того, як радикали з "Альтернативи для Німеччини" писали листи в Москву, їхні колеги з "Ліги" в Римі поставили голові італійського уряду ультиматум. Або він прийме пропозицію Москви й забезпечить Росію міжнародним піаром, або ж він відхилить її й отримає від "Ліги" хвилю невдоволення й звинувачень в тому, що Конте "швидше допустить смерть італійців, ніж прийме допомогу від Росії".

Але чи була Риму так потрібна російська "допомога"? Сумніви в цьому звучать дедалі гучніше. Італійська газета La Stampa з посиланням на джерела в уряді написала, що російські вантажі "на 80% не несуть ніякої користі для Італії". Тож поява російських літаків і вантажівок на італійській території була "геополітичним і дипломатичним" актом, а не медичним чи гуманітарним.

Депутат від "Альтернативи для Німеччини" Ульріх Еме заперечив. За його словами, Росія прислала "цілі шпиталі з лікарями, санітарами, технікою, наметами й автомобілями".

"Кращу допомогу не можна було й уявити", - сказав Еме.

Але колишній офіцер Збройних сил Італії розповів Bild, що користі для боротьби з коронавірусом від російської "допомоги" немає жодної.

"Росія відправила підрозділ з захисту від зброї масового знищення, який не придатний для боротьби з пандемією. Лабораторія для аналізу речовин, які використовують в зброї масового знищення, нам не потрібна. 13 вантажівок для дезінфекції теж", - сказав військовий.

Він додав, що ті речі, які справді потрібні зараз Італії, Москва просто не може прислати. Тому що їх у неї теж немає.

Читайте такожDer Spiegel: Європа програє у піар-битві з Росією в розпал пандемії COVID-19

"Їй самій потрібні маски, тести на коронавірус, апарати штучної вентиляції легень тощо", - пояснив він, додавши, що надісланий російський вантаж був лише піар-акцією, щоб можна було "махати своїми прапорами".

"Від привезених матеріалів немає користі не на 80%, а на всі 100%", - сказав співрозмовник Bild.

Він також припустив, чому російські літаки відправили на авіабазу Пратіка-ді-Маре поблизу Рима, а не на будь-яку іншу базу на півночі Італії. Навіщо російську колону змусили їхати 600 кілометрів по трасі? На думку військового, прем'єр-міністр Конте, вірогідно, хотів пересвідчитися в безпечності російського вантажу.

В Пратіка-ді-Маре розгорнута бригада STAR-EW, яка займається електронною розвідкою. Навіть без відома росіян ми могли там просканувати вантажівки і перевірити, чи немає в них шпигунського обладнання", - пояснив військовий.