швеция / Правда.if.ua

Російського посла у Швеції Віктора Татаринцева викликали до шведського міністерства закордонних справ (МЗС) для пояснень щодо російських погроз на адресу скандинавської країни, повідомила речниця шведського дипломатичного відомства, передає українська редакція "Німецької хвилі".

Читайте такожШвеція почала готуватися до нападу з боку Росії

Нагадаємо, напередодні речниця російського МЗС попередила про відповідні "військово-політичні та зовнішньополітичні наслідки" можливого вступу Швеції в НАТО та "відповідні заходи" з боку Москви.

Відео дня

Натомість міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем заявила журналістам, що Швеція - "незалежна країна", яка сама вирішує питання щодо "своєї політики безпеки". "Ми не гадаємо, що хтось нам має погрожувати", - додала вона.

Як відомо, Швеція протягом довгого часу дотримувалась політики позаблоковості. Утім, країна вже давно співпрацює з НАТО. Cтокгольм є партнером Альянсу у програмі "Партнерство заради миру". Шведські військові беруть участь у миротворчих операціях Альянсу. Приміром, шведські військовослужбовці входили до контингенту міжнародної місії під командуванням НАТО ISAF в Афганістані.

Результати опитувань громадської думки свідчать, що більшість шведів і надалі проти вступу їхньої країни до НАТО. Однак, з огляду на побоювання через зростання російської військової активності, кількість прибічників членства Швеції у НАТО зросла.