Заваркин / ptzgovorit.ru

Заваркін звинувачується в публічних закликах до сепаратизму по 1 ч. ст. 280.1 КК Росії (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації). Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до чотирьох років, пише Gazeta.ru.

Пункт ст. 280, за якою звинувачують депутата Заваркіна, з'явився в КК Росії два роки тому з подачі депутатів від фракції КПРФ, які заявили, що в чинному КК захисту територіальної цілісності не приділено належної уваги.

Читайте такожТука припускає розвал "останньої імперії" протягом трьох років (відео)

Відео дня

Експерти, які підтримують політику влади, тоді відзначали, що ці пропозиції отримали гаряче схвалення у Кремлі. Про необхідність жорстко боротися з проявами сепаратизму кілька разів говорив у своїх виступах і президент Росії Володимир Путін.

Заклики до сепаратизму місцеві правоохоронні органи знайшли у виступі Заваркіна на мітингу в Петрозаводську.

Учасники акції вимагали відставки губернатора Олександра Худілайнена.

У своїй досить емоційній промові Заваркін негативно відгукнувся про діяльність губернатора: «Приїжджав до нас пан Худілайнен не так давно в гості. Дуже багато розповідав казок: все добре, все весело. Особливо розповідав, як він зустрічався з Путіним. Так ось, Володимир Володимирович, я вам пропоную: подивіться, що в Карелії робиться. Ліс вирубується на корені, все вивозиться в Ленінград, Москву, податки не сплачуються. Що залишиться нашим дітям тут — нічого».

В кінці своєї промови депутат припустив, що громадяни, «якщо їх не почує Російська Федерація», можуть провести референдум.

Після виступу Заваркін зійшов зі сцени під оплески і пісню Віктора Цоя «Ми чекаємо змін». Однак замість змін він дочекався порушення кримінальної справи за звинуваченням у сепаратизмі.

Згідно з висновком експерта, запрошеного місцевим управлінням ФСБ, в промові Заваркіна були «виявлені висловлювання спонукального характеру, які закликають до від'єднання Карелії від  Російської Федерації, виражені в некатегоричній формі пропозиції».

Адвокат Заваркіна Дмитро Дінзе розповів, що на першому судовому засіданні у справі свого підзахисного у нього виникло відчуття, що судді Едуарду Новосьолову, який розглядає справу, «вже все зрозуміло». «Процес запущений з місця в кар'єр», — говорить Дінзе. Наступне засідання суду заплановане на 9 листопада, на ньому захисник депутата збирається клопотати про проведення додаткової лінгвістичної експертизи.

Заваркін стверджує, що став депутатом, щоб відстоювати інтереси земляків. «Я простий мужик, але далеко залишив своїх опонентів», — говорить він.

Адвокат депутата каже, що у справі є політичне підґрунтя, так як в промові депутата «звучали, м'яко кажучи, невтішні висловлювання на адресу губернатора».

В адміністрації Карелії судовий процес над депутатом Заваркіним не коментують. Джерело, близьке до адміністрації області, говорить, що «Худілайнен тут ні при чому. Кримінальну справу порушили правоохоронні органи за результатами перевірки, а опозиція крутить тему про розправу над інакомисленням».

На думку заступника директора Центру політичних технологій Олексія Макаркіна, місцева влада Карелії вирішила використовувати в своїх цілях висловлювання Заваркіна.

«Представників опозиції часто звинувачують у тому, що вони іноземні агенти, але система доказів заснована на припущеннях або фактах, притягнутих за вуха, а тут сама людина висловлюється про сепаратизм, хоча й на емоціях. Для влади — це доказ, що ті, хто перебуває в опозиції до Худилайнена, хочуть відвести Карелію до Фінляндії», — пояснює логіку політолог.

Зокрема, у березні 2015 року голова Ради безпеки Микола Патрушев заявив, що в Карелії активізувалися «фінські націоналісти», які «маскуються» під правозахисні структури.

Сам Заваркін каже, що кілька разів писав Путіну, а також місцевим силовикам про корупцію і зловживання в краї. На його сторінці в соціальній мережі викладений цілий фільм, де він розповідає про тяжке становище регіону.

«Я писав Путіну, писав в Радбез, писав Матвієнко. Комісії приїжджають, але нічого не робиться», — нарікає він. Депутат запевняє, що він і не думав про сепаратизм і вважає себе патріотом Росії, а його звернення про референдум було просто «криком душі». «Мені за державу прикро», — каже Заваркін.