REUTERS

Про це агентству Reuters повідомили дипломатичні джерела, інформує РБК.

Як зазначає Reuters, ідея про федералізацію Сирії зараз привертає серйозну увагу з боку учасників переговорів під егідою ООН.

Дипломатичне джерело агентства в Раді Безпеки ООН на умовах анонімності заявило, що ця ідея вже представлена спеціальному посланцю ООН щодо Сирії Стаффану де Містурі. Підтримують цей план, за його словами, як Росія, так і низка великих західних держав.

Відео дня

Читайте такожВ ЄС хочуть запобігти появі інших маршрутів для біженців після закриття "балканського коридору"

«При бажанні зберегти територіальну цілісність Сирії залишити країну єдиної існують різні моделі федеративного устрою, які в низці варіантів припускають дуже слабкий центр і широку автономію для регіонів», - зазначив співрозмовник Reuters. При цьому він не став уточнювати подробиці можливого федеративного устрою в Сирії. Інше дипломатичне джерело агентства підтвердило його заяви.

Читайте такожВ ООН критикують умови угоди між Євросоюзом і Туреччиною з питань мігрантів

Раніше, як відзначає Reuters, про можливості обговорення федералізму згадував де Містура. Ідею федералізму також не виключав президент Сирії Башар Асад. Але при цьому підкреслював, що будь-які реформи повинні бути результатом діалогу між сирійцями і референдуму, який дозволить внести необхідні зміни до Конституції.

Читайте такожЖертвами подвійного теракту в сирійському Хомсі стали 46 осіб

Як стало відомо цього тижня, новий раунд межсирійських переговорів призначено на 14 березня. Офіційно переговори стартують 9 березня, проте деякі сирійські делегації приїдуть в Женеву тільки 12-14 березня, тому було вирішено перенести предметні зустрічі на п'ять днів, повідомила прес-секретар спецпосланця ООН із Сирії Стаффана де Містури. 7 березня стало відомо, що сирійська опозиція погодилася взяти участь у переговорах. У попередніх переговорах з врегулювання конфлікту в Сирії вона участі не приймала.

Довідка УНІАН. З 2011 року в Сирії триває громадянська війна. Повстанці Вільної Сирійської Армії та інших груп воюють за повалення режиму Башара аль-Асада.

З 2014 року очолювана Сполученими Штатами міжнародна коаліція здійснює військову повітряну операцію проти бойовиків терористичної угруповання "Ісламська держава" в Сирії та Іраку, яке воює проти аль-Асада, так і проти Вільної Сирійської Армії.

На території Сирії також діють інші терористичні і радикальні ісламістські формування як Фронт ан-Нусра, бойовики Хезболли та інші угруповання.

У збройному конфлікті у Сирії за майже п'ять років бойових дій загинуло понад 250 тис. осіб, 13,5 млн сирійців покинули свої будинки.