Ізраїль придбає для своїх ВМС два вдосконалені підводні човни типу Dolphin, здатні нести ядерну зброю, повідомляє Jerusalem Post.

Човни будуть збудовані в Німеччині на верфі Howaldtswerke-Deutsche Werft AG в Килі. Їх оснастять новітньою повітренезалежною установкою, що працює під водою за рахунок паливних елементів. Така установка значно збільшує дальність підводного ходу човна в порівнянні з електромоторами, що працюють від акумуляторних батарей.

Тактико-технічні характеристики нових субмарин відповідатимуть ТТХ німецьких підводних човнів типу U212. Водотоннажність човнів складе 1450 тонн на поверхні і 1830 - під водою. Довжина субмарини - 55,9 метра, ширина 7 метрів, осідання в надводному положенні - 6 метрів. Силова установка човна складатиметься з дизельного двигуна потужністю 4245 кінських сил і електромоторів підводного ходу потужністю 3875 сил.

Відео дня

Повітронезалежна установка потужністю 415 кінських сил використовуватиметься для тривалого безшумного "підкрадання" до супротивника. Дальність наводного ходу нових човнів становитиме 8000 миль, підводного ходу в "малошумному" режимі на швидкості 4 вузли - 3000 миль, що в кілька разів вище, чим у попередніх човнів типу Dolphin. Максимальна швидкість човна - 12 вузлів над водою і 20 вузлів під водою. Глибина занурення човна досягатиме 300 метрів, екіпаж - 35 осіб.

Човни будуть озброєні 6 торпедними апаратами, і зможуть використовувати як звичайні торпеди, так і крилаті ракети, зокрема - з ядерними боєголовками. Для виявлення цілей їх оснастять новітнім гідроакустичним комплексом, що включає носову сферичну антену і дві бортові, закріплені вздовж корпусу.

Наразі Ізраїль має в своєму розпорядженні три підводні човни типу Dolphin, що ввійшли до ладу в 1999-2000 роках. Спорудження двох з них і 50 відсотків вартості третього були сплачені урядом ФРН.

Лента.ру