Ілюстрація REUTERS

Приїхати до Білорусі без візи зможуть громадяни 39 країн Європи, включаючи весь Євросоюз, а також Бразилії, Індонезії, США, Японії та інших держав. Нові правила охоплюють також таку категорію, як негромадяни Латвії та особи без громадянства Естонії, повідомляє БЕЛТА.

Читайте такожРФ встановила прикордонну зону, щоб показати Лукашенка менш дружелюбним – білоруський опозиціонер

Обов'язковою умовою є прибуття через національний аеропорт Мінськ. Для в'їзду в безвізовому режимі необхідно мати при собі дійсний паспорт для виїзду за кордон, або інший документ, який його замінює, грошові кошти (на кожен день перебування суму у валюті або білоруських рублях, еквівалентну не менше ніж двом базовим величинам), медичний страховий поліс на суму не менше 10 тис. євро, що діє в Білорусі.

Відео дня

Безвізове перебування в Білорусі протягом п'яти діб не вимагає від іноземців дотримання додаткових формальностей - їм не потрібно буде реєструватися в органах внутрішніх справ.

Для громадян В'єтнаму, Гаїті, Гамбії, Гондурасу, Індії, Китаю, Лівану, Намібії, Самоа обов'язковою додатковою вимогою є наявність у документі для виїзду за кордон дійсної багаторазової візи держав ЄС або Шенгенської зони з відміткою про в'їзд на їх територію, а також авіаквитків з підтвердженням у них вильоту з національного аеропорту Мінськ протягом 5 днів з дати в'їзду.

Безвізовий в'їзд іноземців в Білорусь не поширюється на прибуваючих з російських аеропортів, а також тих, хто збирається вилетіти в аеропорти Росії (дані рейси є внутрішніми, прикордонний контроль на них не здійснюється). Обмежень на кількість поїздок до Білорусі для іноземців після запровадження п'ятиденного безвізового режиму немає.

Як повідомляв УНІАН, 1 лютого, стало відомо про рішення Росії встановити прикордонну зону на кордонах Смоленської, Псковської і Брянської областей з Білоруссю. Цей крок став відповіддю на введення Мінському безвізового режиму для громадян ЄС та США.

У МЗС Білорусі заявили, що встановлення Росією прикордонної зони з Білоруссю відбулося без попереднього повідомлення Мінська.

3 лютого Лукашенко заявив, що введення прикордонних зон між Росією і Білоруссю без попередніх переговорів може призвести до серйозного конфлікту.