Ілюстрація / REUTERS

Мер міста Безьє на півдні Франції Робер Менар оштрафований паризьким судом на дві тисячі євро за розпалювання ненависті, після того як заявив, що в місцевих школах занадто багато мусульманських дітей, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Першого вересня 2016 року, в перший навчальний день, він написав у своєму "Твіттері", що помітив "велике заміщення". Цей термін у Франції використовується для опису витіснення білого християнського населення мігрантами.

Читайте такожМусульмани визначають долю виборів у Франції

Відео дня

Кілька днів потому Менар заявив на телеканалі LCI: "У класі в центрі мого міста 91% дітей - мусульмани. Очевидно, це проблема. Є межі толерантності".

При цьому французькі закони забороняють збирати статистику про етнічну приналежність або релігійні переконання людей.

У відповідь на критику в свою адресу Менар заявив, що "просто описав ситуацію у своєму місті. "Це не оціночне судження, це факт. Це те, що я бачу", - сказав Менар, пообіцявши оскаржити свій штраф.

Формально Менар - незалежний політик, але при цьому він підтримує праву партію "Національний фронт", яка виступає проти припливу мігрантів в країну, і отримує взаємну підтримку.

Лідер партії Марін Ле Пен візьме участь у другому турі президентських виборів 7 травня. Змагатися з нею буде центрист Еммануель Макрон. У Макрона за підсумками недільних виборів 23,75% голосів, Марін Ле Пен - 21,53%.

На час виборів Ле Пен тимчасово пішла з посади голови "Національного фронту", пояснивши це бажанням бути "вище партійних інтересів".