Мун Чже Ін є фаворитом / фото Yonhap News Agency

У Південній Кореї рано вранці у вівторок, 9 травня, розпочалися дострокові президентські вибори.

Як повідомляє DW.com, згідно з соціологічними опитуваннями, фаворит виборчих перегонів - колишній глава раніше опозиційної, а тепер правлячої демократичної партії "Тобуро" Мун Чже Ін.

Передвиборна програма 64-річного кандидата в президенти Південної Кореї включає в себе більш м'який політичний курс у стосунках з КНДР, реформи великих південнокорейських компаній, таких, як Samsung, і більше самостійності у відносинах з США. Найбільшою популярністю ліворадикальний політик і колишній адвокат-правозахисник користується у молодих виборців.

Відео дня

Найсильнішу конкуренцію Мун Чже Іну можуть скласти кандидат з правого табору Хон Чжун Пхе і бізнесмен Ан Чхоль Су, що займає центристські позиції, однак, якщо вірити соціологам, обидва кандидати сильно відстають від лідера, який може набрати до 40 відсотків голосів.

Читайте такожУсуненого президента Південної Кореї допитували в прокуратурі 22 години

Всього до виборів допущені 13 кандидатів, свої голоси покликані віддати близько 42,5 мільйонів виборців. Після того, як в 20.00 за південнокорейським часом (14.00 за Києвом) закриються виборчі дільниці, будуть оприлюднені перші результати екзитполів. Очікується, що явка на виборах перевищить 90 відсотків.

Дострокові вибори в Південній Кореї були призначені після того, як екс-главі держави Пак Кин Хе оголосили імпічмент і заарештували через звинувачення в корупції.

Мун вже боровся за посаду президента в 2012 році з Пак Кин Хе і тоді програв, набравши 48 відсотків голосів.