Президент Киргизії Курманбек БАКІЄВ сьогодні підписав прийнятий напередодні парламентом закон про денонсацію угоди із США щодо авіабази «Манас».

Як передає NEWSru.com, про це повідомляє прес-служба глави Киргизької держави.

"Закон набуває чинності з дня підписання", - зазначили в прес-службі.

Відео дня

Планується, що вже найближчим часом МЗС Киргизії надішле до Вашингтона відповідне повідомлення, і військові підрозділи США протягом 180 днів зобов`язані будуть залишити межі республіки.

Влада Киргизії не боїться, що рішення про закриття бази приведе до загострення відносин із США і НАТО. "Ніяких політичних розбіжностей у нас із США немає, йдеться тільки про економічну складову", - заявив днями К.БАКІЄВ.

Нагадаємо, відразу після даної в Москві обіцянки закрити американську базу він одержав від Росії обіцянку безплатно надати 150 млн. доларів економічної допомоги і ще 2 млрд. доларів як кредити.

К.БАКІЄВ раніше запевняв, що республіка залишиться "активним членом антитерористичної коаліції і продовжить співпрацю з країнами , що в неї входять, у боротьбі із сучасними викликами і погрозами міжнародному співтовариству". При цьому, за словами міністра закордонних справ Кадирбека САРБАЄВА, Бішкек "не веде ніяких переговорів" з Вашингтоном про можливість подальшого використання американськими військовими бази "Манас".

Найближчим часом киргизькі депутати також розглянуть проекти законів про денонсацію договорів про розміщення в Манасі військовослужбовців ще 11 держав, з якими Бішкек у 2001 році підписав відповідні угоди. Йдеться про Австралію, Нову Зеландію, Данію, Норвегію, Польщу, Туреччину, Італію, Іспанію, Нідерланди, Францію і Південну Корею.

На думку міністра оборони США Роберта ГЕЙТСА, Росія намагається отримати вигоду з усіх аспектів, пов`язаних із закриттям американської авіабази "Манас" у Киргизії.

Вказана авіабаза має важливе значення для перекидання вантажів і військовослужбовців із США в Афганістан, де військову присутність американців цього року планується збільшити вдвічі. Діюча за мандатом ООН авіабаза коаліційних сил була відкрита в Киргизії в грудні 2001 року.

У той же час 19 лютого міністр оборони США Р.ГЕЙТС, який знаходиться в Польщі, заявив, що Сполучені Штати готові розглянути питання про збільшення орендної плати за авіабазу «Манас». Він повідомив, що переговори про майбутнє бази тривають. Разом з тим, за словами Р.ГЕЙТСА, ця база не є незамінимою, і одночасно йдуть переговори з іншими країнами.