Політики – особливо глави держав – повинні бути надзвичайно обережними у своїх висловлюваннях стосовно представників інших націй.

На цьому в інтерв’ю УНІАН наголосила голова Європейської комісії проти расизму і нетерпимості (ЄКРН) Ради Європи Єва СМІТ АСМУССЕН.

Вона, зокрема, прокоментувала деякі висновки, зроблені експертами ЄКРН щодо ситуацією в Україні стосовно боротьби з расизмом, нетерпимістю та проявами дискримінації.

Відео дня

“Я вважаю, політики повинні бути надзвичайно обережними у своїх висловлюваннях. Звичайно, це є неприпустимим не лише для голів держав, але й для усіх громадян, навіть у повсякденному житті. А що стосується Президента держави, то необхідно завжди наперед прораховувати наслідки, які можуть викликати ті або інші його висловлювання. Звичайно, це не красить керівника держави, це є образливо”, - висловилася Є.СМІТ АСМУССЕН щодо оприлюдненого минулого місяця ЗМІ випадку, коли Президент України Віктор ЮЩЕНКО порівняв громадянина із представником іншої нації.

Говорячи про загальну ситуацією із проявами расизму і нетерпимістю в Україні, голова ЄКРН зазначила: “Прикро, але ми отримуємо з України дуже негативні відомості про діяльність рухів скінхедів та ультраправих націоналістів. Це свідчить, що в державі склалася дуже серйозна ситуація у цьому питанні”.

Але водночас, Є.СМІТ АСМУССЕН відзначила, що в Україні поступово починає реалізовуватися широке коло ініціатив з протидії расизму і нетерпимості. “Я оцінюю ці тенденції як такі, що матимуть очікувані позитивні наслідки. Найголовніше, щоб вище керівництво держави усвідомило усю нагальність і гостроту цієї справжньої проблеми”, - зазначила експерт, додавши у зв’язку з цим, що українське законодавство у сфері протидії расової дискримінації та нетерпимості не є досконалим на достатньому рівні, а тому потребує подальшого розвитку.

“Але найголовніше, що українське керівництво це усвідомлює, і, зокрема, до Верховної Ради внесені відповідні проекти щодо покращення ситуації у цій сфері”, - вважає Є.СМІТ АСМУССЕН.

На її думку, кожна країна повинна шукати для себе свій оптимальніший шлях для ведення цієї боротьби. За словами експерта, найголовніше тут також усвідомити і винайти коріння, джерела проявів расизму і нетерпимості.

“Для України, я вважаю, необхідно звертати більшу увагу на молодь, адже саме молоді люди є найбільш активними учасниками скінхедівських і праворадикальних націоналістичних рухів”, - порадила Є.СМІТ АСМУССЕН.

Як вона пояснила, насправді, для представників молодого покоління є природнім бути у певній опозиції, піддаватися радикальним протестним настроям. І тому їм необхідно пояснювати, що це не є правильна і гідна поведінка у демократичному суспільстві. “Звичайно, на це мають вплив й різноманітні соціальні негаразди, коли обставини складаються так, що люди не знають чим зайнятися: вони не навчаються, не працюють, не роблять нічого. А якщо такі люди мають завищену самооцінку, вважають себе сильними, то це спонукає їх до насильства, зокрема на расовому, етнічному ґрунті”, - резюмувала Є. СМІТ АСМУССЕН, наголосивши, що з цим необхідно боротися насамперед через роз’яснення, у тому числі на рівні батьків і дітей, що є неприпустимо ображати інших, які є іншої раси чи нації.

Як повідомляв УНІАН, В.Ющенко під час поїздки на Яготинський маслозавод (Київська область) назвав людину, яка невдало виконала його прохання, "молдаванином". Щоправда, після Президент сам визнав, що «це був невдалий жарт»