Ілюстрація / REUTERS

Правоцентристський політичний рух АNO («Акція незадоволених громадян», або з чеської «Так» ) на чолі з мільярдером і другим найбагатшим чеським громадянином Андреєм Бабішем здобув перемогу на парламентських виборах у Чехії, повідомляє "Радіо свобода".

Згідно з порахованими 100% бюлетенів, ANO набрав 29,64 відсотка голосів виборців. На другій сходинці – права Громадянсько-демократична партія. Третє і четверте місця дісталися новим опозиційним партіям – ліберальній Чеській піратській партії та партії «Свобода і пряма демократія» (SPD).

Поразку на виборах зазнали ліві політичні сили, зокрема, комуністична партія Чехії і Моравії та соціал-демократи, які набрали менше, ніж 10 відсотків голосів виборців, опустившись відповідно на п’яте і шосте місце.

Відео дня

Читайте такожВибори у Чехії: до парламенту пройдуть як європейські, так і проросійські кандидати (відео)

Загалом до парламенту Чеської Республіки увійшли 9 політичних партій і рухів, які здолали необхідний 5-відсотковий бар’єр. Участь у виборах взяли 60,83 відсотка виборців.

Вибори до парламенту Чехії відбуваються кожні чотири роки. На останніх виборах 27 листопада 2013 року перемогу здобула Чеська соціал-демократична партія.