Причиною смерті більшості жертв підриву "Невського експреса" стали крісла, які відірвалися від підлоги, пише "Коммерсант".

Експерти встановили, що сам вибух не заподіяв пасажирам великої шкоди. Епіцентр його знаходився під локомотивом, а вагони зійшли з рейок в результаті екстреного гальмування, застосованого машиністом, згідно з інструкцією. Три вагони завалилися на бік, притулившись до укосу, а останній вагон відірвався від потяга, зніс три бетонні опори електропередачі і вдарився в укіс тамбуром.

В результаті сильного удару, крісла, на яких сиділи люди, відірвалися від підлоги і з`їхали в передню частину вагону. Саме у цьому завалі і загинула більшість пасажирів.

Відео дня

Заступник начальника Тверського обласного бюро судово-медичної експертизи з експертної роботи Олександр Романов, розповів, що "причинами смерті пасажирів були механічні травми, одержані від ударної дії, сильного здавлення тіл між тупими твердими предметами, а також тертя об них".

Як з`ясувалося, в "Невському експресі" стояли крісла німецького виробництва. Вони окремо вмонтовувалися у вагони Тверським вагонобудівним заводом, оскільки російські крісла менш комфортабельні. При цьому недоліком імпортних крісел є їх неміцність. У 2007 році в "Невському експресі" в потягу стояли російські крісла. Тоді всі вони встояли на місцях, і теракт обійшовся без жертв.

Катастрофа потяга "Невський експрес" на Жовтневій залізниці неподалік від міста Бологоє сталася увечері 27 листопада 2009 року. Ймовірно, причиною сходу з рейок хвостових вагонів потягу стало спрацювання бомби під залізничною колією. У результаті катастрофи загинули 26 осіб, більше 90 потрапили до лікарень з різними травмами.

Лента.ру