Морська піхота США прийняла на озброєння нові касетні боєголовки із стрілоподібними вражаючими елементами, які можуть бути встановлені на стандартні ракети калібру 70 міліметрів. Про це повідомляє Лента.ру з посиланням на DefPro.

США вперше з часів війни у В`єтнамі оновили касетні боєголовки. Нова зброя використовуватиметься на вертольотах AH-1W SuperCobra і UH-1N Twin Huey в Афганістані.

Нові касетні боєголовки 149 mod 0 відрізняються від старих великим розміром дротиків і підходять для установки на поширені ракети, здатні запускатися з установок калібру 70 міліметрів. Вони призначені для враження живої сили противника і легкої бронетехніки. Кожен дротик боєголовки 149 mod 0 відповідає за розмірами кулі калібру 5,56 міліметра.

Відео дня

Оновлена зброя, на відміну від звичайних вибухових ракетних боєголовок, здатна вражати супротивника на більшій площі. Крім того, 149 mod 0 можуть використовуватися й на місцевості з великим покривом рослинності, яка не становить істотної перешкоди для нових дротиків.

На відміну від касетних бомб, кожен елемент нової боєголовки не вибухає і використовує для враження тільки кінетичну енергію.

Міжнародні правозахисні організації вважають касетні боєприпаси негуманною зброєю і добиваються повної їх заборони. У травні 2008 року був укладений Договір про касетні боєприпаси, що забороняє їх застосування. Документ підписали 11 країн, проте великі держави - Росія, США і Китай - відмовилися приєднуватися до договору. Угоду також не підписали Індія, Пакистан і Ізраїль.