Ізраїль тестує систему смс-сповіщень

Як передає Agence France-Presse, ця система призначена для попередження жителів країни про загрозу ракетних ударів з боку Ірану або "Хезболлах", що базується в Лівані.

Повідомлення розсилатимуться чотирма мовами: іврит, російською, арабською і англійською. За повідомленням The Jerusalem Post, система влаштована таким чином, що попередження можна розсилати жителям різних регіонів, виходячи з передбачуваної траєкторії польоту ракети. Тестування триватиме до 16 серпня.

Система сповіщення про ракетні удари по СМС розроблялася кілька років. Складнощі з її запуском виникли у зв'язку з тим, що Міністерство оборони Ізраїлю не могло домовитися з операторами мобільного зв'язку, проте, очевидно, розбіжності вдалося подолати. В ході тестування повідомлення одержать абоненти трьох найбільших операторів мобільного зв'язку: Cellcom, Pelephone і Orange.

Відео дня

Роботами системи сповіщення керуватиме Командування тилу Ізраїлю. Представник цього управління зазначив, що за бажанням абонента попередження про ракетні удари можна вимкнути.

Необхідність оперативного попередження населення про загрозу ракетних ударів виникла у зв'язку з тим, що Ізраїль незабаром може почати військову операцію проти Ірану, який ізраїльська влада підозрює в розробці ядерної зброї. Іран вже пообіцяв, що у разі початку такої операції завдасть удару у відповідь .

Як повідомлялося раніше, запуск ракет з території Ірану ізраїльські радари в змозі засікти за 15 хвилин до моменту удару. У випадку з "Хезболлахом" часу для вживання заходів у відповідь після пуску і евакуації значно менше: ракети невеликої і середньої дальності, що використовуються бойовиками руху, долетять до Ізраїлю за кілька хвилин, зазначає Лента.ру.