Жан-Клод Юнкер

Як повідомляє РІА Новости з посиланням на телерадіокомпанію RTBF, рішення монарха має формальний характер, і європейські ЗМІ вже оприлюднили можливу дату позачергових парламентських виборів - 20 жовтня.

Очолюваний Юнкером уряд продовжить тимчасово виконувати свої обов'язки у передвиборний період.

Конкуренцію Юнкеру може скласти заступник голови Єврокомісії і соратник по партії Вів’єн Редінг, яка вже близько 15 років обіймає високі посади у ключовій інституції виконавчої влади Євросоюзу.

Відео дня

Юнкер, який обіймав пост голови Кабінету міністрів протягом 18 років, оголосив про свою відставку в середу. Прем'єр виступив з цією заявою на тлі скандалу, пов'язаного з діяльністю люксембурзької спецслужби. У парламенті країни була представлена доповідь, яка свідчить про неодноразові випадки перевищення повноважень Службою розвідки держави Люксембург (SREL) к період з 2003 по 2009 рік.

На тему: У Єврогрупи новий президент

Агентів спецслужби звинуватили в нелегальному прослуховуванні телефонів, а також у проведенні корупційних операцій і скоєнні інших правопорушень. При цьому наголошувалося, що прем'єр безпосередньо відповідає за діяльність люксембурзької розвідки.

Раніше молодший партнер у коаліції Юнкера закликав розпустити парламент країни і призначити дострокові вибори.

Скандал навколо діяльності люксембурзької розвідки розпочався минулого року, коли місцеве видання опублікувало запис розмови між прем'єр-міністром і главою SREL, який розповідав Юнкеру про хід стеження за великим герцогом Люксембурга Анрі. Проте результати парламентського розслідування, які показали дійсні масштаби порушень закону з боку спецслужби, були представлені тільки цього тижня.

Юнкер, якому зараз 58 років, обіймав пост прем'єр-міністра з 1995 року, при цьому з 1989 по 2009 рік він також був міністром фінансів країни. У 2005 році Юнкер очолив Єврогрупу, яка об'єднує міністрів фінансів країн єврозони.