Башар Асад

За словами посла Ізраїлю в США Майкла Орена, перемога повстанців (навіть включаючи бойовиків Аль-Каїди) була б меншим злом, ніж збереження нинішнього сирійсько-іранського альянсу. «З самого початку ми говорили, що Башар Асад повинен піти. Краще вже погані хлопці без зв'язків з Іраном, ніж з ними» , - заявив посол в інтерв'ю газеті The Jerusalem Post.

При цьому Орен підкреслив, що ізраїльське керівництво чудово розуміє: люди, що можуть прийти на зміну Асаду, ажніяк не є друзями його країни, повідомляє Lenta.ru.

«Але зі стратегічної точки зору куди більш небезпечною є арка Тегеран - Дамаск - Бейрут, в якій режим Асада - наріжний камінь», - пояснив свою позицію Орен.

Відео дня

На тему: ЗМІ: Ізраїль встановлює системи «Patriot» на кордоні з Сирією

Посол також заявив, що в Ізраїлю в сирійському конфлікті є власні «червоні лінії», за які його країна не дозволить виходити. На відміну від США, йдеться не про застосування хімічної зброї проти цивільного населення, а про передачу цієї (або іншої небезпечної) зброї до рук «Хізбалли» чи інших терористичних груп. «Якщо це станеться, ми не будемо сидіти склавши руки» , - пообіцяв дипломат.

Порушуючи тему дипломатичних відносин у регіоні, ізраїльський дипломат заявив, що зараз інтереси його країни «як ніколи» збігаються з інтересами арабських країн Перської затоки, які виступають проти Ірану і підтримують сирійську опозицію.

На тему: Сирія звинуватила Туреччину в нагнітанні напруженості в регіоні

Обидві сторони сирійського конфлікту - і повстанці-суніти, і шиїтсько-алавітський уряд - декларують свою ненависть до Ізраїлю і бажання домогтися його руйнування. При цьому ні ті, ні інші не роблять активних дій у цьому напрямку, побоюючись серйозних наслідків.