Тайфун, вид из космоса / Фото: smscs.com

Президент Філіппін Бенінго Акіно розкритикував місцеву владу деяких регіонів країни за те, що вони не були готовими до руйнувань, спричинених тайфуном "Хаян", що пронісся острівною державою 8 листопада, повідомляє BBC Україна.

Під час візиту до міста на узбережжі Гіван, він похвалив місцевих чиновників за проведення евакуації належним чином, однак зазначив, що це контрастує з ситуацією в інших містах.

Гіван, що знаходиться у провінції Самар, стало першим містом, що відчуло на собі удар тайфуну. За словами президента, евакуація, про яку оголосив мер, обмежила кількість жертв - до 100 людей.

Відео дня

Водночас, за словами Бенінго Акіно, чиновники інших регіонів не були так добре підготованими до стихії.

"Як ваш президент, я не можу дозволити собі розгніватися навіть тоді, коли я засмучений", - сказав він журналістам і додав, що йому доведеться "перетравити" свій гнів.

Пан Акіно також закликав людей бути терплячими. "Наша головна проблема - прогодувати 1,4 млн людей щодня. Але уряд має ресурси і ми діємо швидше".

Президент Філіппін також відвідав Таклобан та заявив, що уряд забезпечить людей усім необхідним.

На тему: На Філіппінах восьмеро людей загинуло в тисняві за рисом - ЗМІ

Раніше міністр соціального забезпечення та розвитку Філіппін Коразон Соліман визнав, що національні заходи надання допомоги були повільними.

"Ми подвоїмо наші зусилля з доставки гуманітарних вантажів, тому що ми чули скарги", - сказав він.

Тим часом по всій країні відбулися поминальні богослужіння за жертвами тайфуну, кількість яких, за офіційними даними, досягла 3,6 тисяч людей.

У багатьох населених пунктах, зокрема у Таклобані, богослужіння відбувалися у напівзруйнованих храмах.

Багато країн уже надали Філіппінам велику фінансову та гуманітарну допомогу або відправили туди бригади своїх рятувальників.

Тайфун "Хайян" став одним із найпотужніших штормів за всю історію метеоспостережень.