Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан / фото REUTERS

Радник офісу президента Олексій Арестович заявив, що в НАТО і Євросоюзі можуть підняти питання про перебування в них Угорщини.

"Вони можуть догратися до того, що Євросоюз і НАТО поставлять питання перебування Угорщини в організаціях. Подібна колабораціоністська політика, що йде врозріз політики Європи і євроатлантичного співтовариства, не може довго перебувати без покарання. Щоразу волю 30 держав ставити проти інтересів навіть не держави Угорщини, а лише однієї правлячої партії. У політику повинна повернутися мораль, але це точно не про правлячу партію Угорщини", - сказав він в ефірі.

Арестович зазначив, що справа не тільки в Україні.

"Путін же погрожує НАТО, російська публічна ритока загрожує НАТО. І ось член НАТО колаборує з численних важливих питань. НАТО займається фактично колективною самообороною, накладаючи санкції, і член НАТО колаборує на користь того, проти кого бореться альянс і кого вони називали головною загрозою. Згідно зі своїми стратегічними документами - ця політика точно в розріз стратегічним цілям НАТО, вона не може довго залишатися безкарною", - пояснив радник.

Політика Угорщини щодо України

6 грудня Угорщина заблокувала виділення Євросоюзом пакету макрофінансової допомоги для України на суму 18 млрд євро. Після цього прем'єр Угорщини Віктор Орбан спробував переконати, що його країна не вдається до шантажу, хоч і заблокувала макрофінансову допомогу ЄС для України. Згодом Угорщина зняла своє вето в обмін на певні привілеї.

Угорщина виступила проти запланованого нового пакету антиросійських санкцій та подвоєння фонду ЄС для військової допомоги Україні та іншим країнам.

Угорщина повернулася до блокування участі України в рамках Комісії Україна-НАТО.