Цепкалу довелось виправдовуватися після того, як назвав війну України з Росією  "громадянською" / REUTERS

Білоруський опозиціонер Валерій Цепкало вважає, що після Лукашенка Білорусь повинна мати «прекрасні відносини з усіма сусідами», і, як невелика країна, дотримуватися політики нейтралітету.

Читайте такожСуперниця Лукашенка оскаржує результати президентських виборів Білорусі у Верховному суді

Про це він повідомив під час прес-конференції 21 серпня у коментарі для російських ЗМІ.

Відео дня

Він заявив, що наступники Лукашенка «не повинні дозволити» присутність військ НАТО на території країни, аби не створювати Росії загрозу.

«Проте ми також проти того, щоб війська Росії були на території Білорусі, щоб навіть потенційно створювати загрозу для України. Ми вважаємо, що нам треба залишити все добре, що у нас є у відносинах з Росією», – сказав політик.

При цьому він підкреслив, що з Росією у Білорусі «безумовно мають бути прекрасні відносини».

«У нас немає іншого шляху – Росія наш найголовніший партнер і в сфері політики, і в сфері економіки, соціальних відносин. У нас є прекрасні пакети співробітництва. Відсутність кордонів – теж колосальний плюс, який у нас є у відносинах з Росією», – пояснив Цепкало.

Однак опозиція співпрацюватиме і з західними країнами, зокрема сусідами-членами ЄС та США, у сфері інвестицій й нових знань.

«Ми повинні бути відкритими до всіх, і не розглядати категорії «або/або» – підсумував Цепкало.

Раніше опозиціонер був змушений виправдатися за власні слова про те, що на Донбасі зараз йде "громадянська війна".

Скандальна заява Цепкала

  • Цепкало, який недавно приїхав до Києва, розповів про своє ставлення до подій на Донбасі. В приналежності Донбасу до України у нього сумнівів немає, а в наявності там російських військ Цепкало не впевнений.
  • "Я особисто це розглядаю як громадянську війну в Україні в самій, де воюють громадяни однієї й тієї ж країни. І війна ця ще не закінчилася", - заявив він в ефірі одного з українських телеканалів.