Церква просить припинити насильство і подумати про наслідки / Фото БПЦ

Білоруська православна церква звернулася до білоруського народу із закликом припинити протистояння.

Відповідне звернення розміщене на сайті БПЦ.

Читайте також"Початок вашого кінця": про що говорив Лукашенко на митингу у Мінську

Відео дня

У церкві впевнені, що демонстрації можуть довести країну до «незворотних руйнівних наслідків».

«Повідомлення про вуличні зіткнення, арешти та побиття свідчать про страждання величезної кількості невинних людей, залучених до протистояння, і змушують здригатися дітей, жінок і старих батьків. Якщо ми сьогодні всі разом не зупинимо протиборство, то доведемо країну до незворотних руйнівних наслідків», - йдеться у зверненні.

Церква закликає зупинити насильство

У БПЦ засудили безпідставні затримання і насильство.

«Категорично засуджуючи насильство, тортури, приниження, безпідставні затримання, екстремізм у всіх його формах і проявах, брехню і віроломство, закликаємо всіх, для кого дороги наша Вітчизна, діти, рідні та близькі люди - зупинитися і припинити протистояння», - йдеться в повідомленні.

«Провокаторів і підбурювачів закликаємо одуматися і припинити провокації, спрямовані на дестабілізацію нашої країни та поділ нашого народу. Православна Церква завжди була і буде з народом. Ми покликані зробити все можливе, щоб кожен стражденний був втішений, а кожен шукає правди - був почутий», - відзначили в церкві.

Хронологія подій

  • 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • Того ж дня, 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестантів гумовими кулями.
  • 10 серпня протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • У наступні дні по всій Білорусі також проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли та проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світло-шумові гранати та гумові кулі. На сьогодні відомо про двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, ряд країн закликали Мінськ зупинити насильство. У МЗС України заявили, що офіційно оприлюднені результати виборів президента Республіки Білорусь не викликають довіри в білоруському суспільстві.