Матеуш Моравецький - польський прем'єр / фото REUTERS

Поразка України у війні, яку розв'язала Росія, може призвести до початку Третьої світової війни. Тому Захід повинен дати Києву зброю, необхідну для відбиття агресії. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час візиту до Берліна.

"30 років ліберального миру виявилися трьома десятиліттями ілюзії. Західна Європа занадто легко повірила, що російського ведмедя можна приручити", – заявив він.

Польський прем'єр попередив, що світ очікують серйозні наслідки, якщо Росія здобуде перемогу.

Відео дня

"Поразка України може стати прелюдією до Третьої світової війни, тому немає причин блокувати підтримку Києва і відкладати її на невизначений термін", – заявив Моравецький. 

Глава польського уряду закликав владу Німеччини проявити рішучість і надати Україні "всі види зброї". Водночас Моравецький застеріг Західну Європу від спроб знову налагодити відносини з Росією.

"Мати справу з Росією це все одно, що укласти угоду з дияволом. Це стало зашморгом на шиї залежних від російського газу країн. Те, що для Заходу було просто питанням невдалих бізнес-інтересів, стало питанням життя і смерті для таких країн, як Україна і Польща", – підкреслив він. 

Поставки німецької зброї в Україну

У 2022 році Німеччина стала одним з основних постачальників зброї в Україну. Крім стрілецького озброєння, починаючи з літа, Берлін почав поставки і важких систем – РСЗВ Mars II, самохідних гаубиць Panzerhaubitzen 2000, зенітних танків Gepard та ін.

Досі Німеччина відмовлялася постачати в Україну один з найпотрібніших на фронті видів зброї – бойові танки. 

Минулого тижня Польща пообіцяла передати Україні роту своїх танків Leopard. Однак Німеччина, як виробник, повинна дати свій дозвіл на цю поставку.

Вас також можуть зацікавити новини: