Мітинг 24 липня в Берліні / REUTERS

Тисячі людей у Будапешті та Берліні вийшли на мітинги за права ЛГБТ.

Як повідомляє Deutsche Welle, щорічний марш Budapest Pride цього року пройшов під знаком конфлікту навколо прийняття закону про заборону "гей-пропаганди" і політики прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, спрямованої проти представників ЛГБТ-спільноти.

За даними австрійського видання Der Standard, в організації акції брали участь близько 400 добровольців. Паралельно в центрі Будапешта пройшла акція проти прихильників ЛГБТ-спільноти. Близько 100 націоналістів скандували гомофобні гасла і тримали плакати з аналогічними написами.

Відео дня
REUTERS

У Берліні в демонстрації з нагоди річниці Christofer Street Day (CSD) брали участь близько 35 тисяч осіб. Як зазначає epd, цього року захід носив, перш за все, протестний характер і проводився під гаслом "Save our community - save your pride" ("Врятуйте нашу спільноту - Врятуйте вашу гідність").

Демонстранти висунули список з 32 вимог. Вони закликали вживати заходів для скорочення дискримінації на робочому місці, більш послідовно карати за злочини на грунті гомофобії і показувати в навчальних матеріалах інший спосіб життя не гетеросексуальних людей.

Демонстранти в Будапешті / REUTERS

На відміну від аналогічних заходів до пандемії, на нинішньому прайді були відсутні святково прикрашені вози, демонстранти просто пройшли пішки через центр Берліна.

REUTERS

Раніше Єврокомісія почала штрафну процедуру щодо Угорщини через дискримінацію людей не гетеросексуальної орієнтації. Невдоволення Брюсселя викликає закон, який набрав чинності 8 липня, який обмежує інформування неповнолітніх про гомо- і транссексуальність.

Брюссель неодноразово закликав владу Угорщини відмовитися від прийняття закону про заборону "гей-пропаганди". Після його схвалення угорським парламентом глава ЄК Урсула фон дер Ляйен назвала його "ганьбою" і пригрозила правовими наслідками, якщо Будапешт не внесе до нього зміни. Орбан своєю чергою заявив про "безприкладну кампанію" проти його країни.