Столтенберг прокоментував поточні відносини Китаю та Росії / фото REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що йому нескладно уявити конфлікт, у якому Росія та Китай діятимуть спільно.

"Дуже легко уявити конфлікт, в якому Росія і Китай так чи інакше діятимуть разом. Тому що ми бачимо, що Китай і Росія зближуються все ближче і ближче. Вони тренуються разом, всього за кілька тижнів до вторгнення в Україну президент Сі та президент Путін підписали угоду, договір, у якому вони чітко заявили, що партнерство безмежне", – сказав він, виступаючи на Дні промисловості, організованому Федерацією німецької промисловості, у понеділок, 19 червня.

За словами Столтенберга, попри те, що НАТО залишається регіональним союзом Північної Америки та Європи, для Альянсу важливе й те, що відбувається за межами трансатлантичного простору. Він також відповів на питання щодо реакції НАТО на можливу ескалацію на Тайвані.

Відео дня

"І тому ми стурбовані, коли бачимо загрозливу риторику Китаю на адресу Тайваню. Китай не має виправдання для застосування сили проти Тайваню. Силовим шляхом змінювати статус-кво не можна, а будь-які розбіжності повинні вирішуватися дипломатичним шляхом", — пояснив генсек Альянсу.

Військове співробітництво Китаю та Росії

6 червня Китай і Росія провели спільні навчання ВПС над Японським морем. Одразу після цього з'явилась інформація, що країни вже планують наступні спільні військові заходи.

Як повідомляв Politico, Китай поставляє в Росію гвинтівки та бронежилети. А за даними The New York Times, КНР з початку повномасштабної війни РФ проти України відправив до Росії дронів на суму понад $12 мільйонів.

Вас також можуть зацікавити новини: