Науседа вважає безпрецедентними посадку літака і затримання активіста / Ілюстрація REUTERS

Президент Литви Гітанас Науседа зажадав відпустити співзасновника і колишнього головного редактора білоруського опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, затриманого в Мінську.

Науседа вважає безпрецедентними посадку літака і затримання активіста. Про це повідомив Науседа в Twitter.

Читайте такожМіноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача

Відео дня

"Безпрецедентна подія! Цивільний літак, що прямував до Вільнюса, насильно посадили в Мінську... Білоруський режим стоїть за цим огидним інцидентом. Я вимагаю терміново звільнити Романа Протасевича", - написав Науседа.

МЗС Литви викликало тимчасового повіреного у справах Білорусії у зв'язку з посадкою літака, повідомляє литовське МЗС.

Від повіреного зажадали негайного звільнення всіх пасажирів і членів екіпажу, що знаходяться в аеропорту Мінська.

Роман Протасевич і його затримання 

  • Роман Протасевич - колишній головний редактор опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який висвітлював масові акції протесту проти режиму Олександра Лукашенка.
  • Білоруська влада оголосила Протасевича в міжнародний розшук і внесла до "списку терористів". Через побоювання за свою безпеку він залишив країну.
  • 23 травня в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Після посадки влада країни затримала засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, який був на борту. 
  • ​Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська відреагувала на екстрену посадку літака зі співзасновником білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta Романом Протасевичем та його затримання в аеропорту Мінська.
  • Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головредом NEXTA на борту вислав винищувач Міг-29.
  • Того ж дня, 23 травня 2021 року, Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.