Віталій Шкляров / фото novayagazeta.ru

У відомого білоруського політв'язня Віталія Шклярова, який кілька місяців утримується в мінському СІЗО серйозно погіршилося здоров'я на тлі перенесеного ним коронавірусу. Про це розповів його адвокат Антон Гашинський.

Він нагадав, що в СІЗО його підзахисному не надавали жодної медичної допомоги, хоча Шкляров неодноразово скаржився на симптоми, які вказували на наявність коронавірусу.

"Віталій Шкляров у СІЗО перехворів коронавірусом. Лікування йому жодного не надавалося. Фактично він переніс захворювання без єдиної таблетки. Після хвороби він дуже сильно схуд. Тепер же в п'ятницю при його відвідуванні стало відомо, що у нього посткоронавірусний синдром - у нього почалися проблеми з серцем, аритмія (збій серцевого ритму), сильні болі в грудях, безсоння. Сьогодні при відвідуванні СІЗО адвокатом його не вивели. Завтра буду пробувати його вранці відвідати. Не знаю чи буде він живий", - зазначив Гашинський.

Відео дня

Нагадаємо, Мінський суд продовжив ще на два місяці термін арешту відомому білоруському політв'язню, політологу Віталію Шклярову. Влада Білорусі затримала його 29 липня. Йому закидають організацію незаконного мітингу на підтримку кандидата в президенти Світлани Тихановської 29 травня в місті Гродно. Сам Шкляров заперечує всі звинувачення на свою адресу і стверджує, що його затримання — це помста "останнього диктатора Європи" за публічну критику дій Лукашенка. ЗМІ називають Шклярова одним з найнебезпечніших політичних діячів для режиму Лукашенка.

18 серпня Шкляров передав ЗМІ відкритий лист, в якому розповів про тортури, психологічний тиск і приниження щодо нього та інших людей, що містяться в мінському СІЗО.

Шкляров працював над президентською кампанією кандидата в президенти США Берні Сандерса в 2016 році. Крім того, він був волонтером у штабі кампанії з переобрання президента Обами в 2012 році. Він є громадянином США та Білорусі.

Офіційні представники США неодноразово виступали з вимогою звільнити Віталія Шклярова. Так, заступник держсекретаря США Стівен Біган закликав білоруську владу звільнити всіх затриманих протестувальників і, зокрема, сказав:"Віталій Шкляров має бути звільнений". Держсекретар Майк Помпео згадав Віталія в заяві від 8 вересня, в якій засуджується викрадення лідерів білоруської опозиції. Дружина політв'язня, співробітник Держдепу Хезер Шклярова також заявляла про те, що її чоловік в СІЗО Мінська піддається тортурам. Крім того, Рада національної безпеки Штатів офіційно висловилася про необхідність негайного звільнення політв'язня.