Наргес Мохаммаді - лауреат Нобелівської премії миру 2023  / колаж УНІАН, скріншот з відео, фото REUTERS

В п’ятницю, 6 жовтня, Нобелівський комітет оголосив, кому буде присуджено  Нобелівську премію миру цього року. Хоча президент України Володимир Зеленський і російський політик Олексій Навальний були одними з фаворитів, експерти називали ймовірними кандидатами на неї правозахисників. І вони мали рацію. 

Нобелівський комітет вирішив присудити Нобелівську премію миру 2023 року Наргес Мохаммаді – за її боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та боротьбу за захист свободи та прав людини. 

Наргес Мохаммаді - лауреат Нобелівської премії миру 2023  / фото twitter.com/NobelPrize

Наргес Мохаммаді - чим вона відома 

51-річна Наргес Мохаммаді – іранська правозахисниця, віце-президентка Центру захисників прав людини (його очолює лауреат Нобелівської премії миру Ширін Ебаді). Вона опікується питанням щодо скасування смертної кари в Ірані, бореться за захист свободи слова та активно висвітлює проблеми жінок (зокрема, тих, що перебувають у в’язницях) в своїй країні. 

Відео дня

За свою правозахисну діяльність жінка неодноразово потрапляла до в’язниці. Зокрема, її притягали до відповідальності за створення та керівництво "правозахисним рухом, який виступає за скасування смертної кари". У 2021 році її засудили до 2,5 років ув’язнення, 80 ударів батогом і штрафів за низкою звинуваченнь, включно з "поширенням пропаганди проти системи". 

Вона є лауреаткою численних нагород та відзнак, зокрема, премії на честь борця за мир Олександра Лангера, міжнародної нагороди уряду Швеції за права людини – премії Пер Ангера, Премії прав людини німецького міста Веймар, премії імені Андрія Сахарова 2018 року, Всесвітньої премії ЮНЕСКО тощо. 

Вас також можуть зацікавити новини: