Новим президентом Киргизстану обраний Жапаров / фото REUTERS

Новим президентом Киргизстану став 52-річний Садир Жапаров. Він переміг на дострокових виборах президента, які були призначені після жовтневих протестів в країні.

Про це повідомляє ВВС.

Читайте такожУ Киргизстані проходять дострокові вибори президента (фоторепортаж)

Відео дня

Відзначається, що Жапаров стане вже шостим за рахунком президентом Киргизстану. Його перемогу аналітики передрікали вже під час передвиборної гонки, оскільки Жапаров за результатами опитувань виявився фаворитом виборців в регіонах Киргизстану, а його найближчі соратники зайняли основні посади в чинному уряді.

За даними видання, Жапаров, звільнений своїми прихильниками з колонії (він був засуджений на 11,5 років у справі про захоплення заручника), несподівано став спочатку лідером протестів, а потім прем'єр-міністром і виконуючим обов'язки президента.

У неділю Киргизстанські виборці також висловилися за президентську форму правління на референдумі - цей варіант схвалив 81% тих, хто проголосував.

Дострокові вибори в Киргизстані: що сталося

  • У Киргизстані 4 жовтня пройшли вибори до парламенту. 5 жовтня в Бішкеку почався безстроковий мітинг проти результатів парламентських виборів. Учасники вимагали анулювання підсумків голосування 4 жовтня та проведення перевиборів. Після півночі 6 жовтня мітингувальники захопили "Білий дім", де працюють парламент і президент країни, а також будівлі Держкомітету нацбезпеки та громадської ТРК. Сталися сутички між протестувальниками та правоохоронцями.
  • 6 жовтня Центрвиборчком офіційно визнав нелегітимними підсумки виборів.
  • 9 жовтня президент Киргизстану Сооронбай Жеенбєков підписав указ про відставку уряду і прем'єр-міністра і заявив про свою готовність піти у відставку.
  • 14 жовтня парламент Киргизстану схвалив структуру, програму і склад уряду на чолі з Жапаровим, а Жеенбєков затвердив склад Кабінету Міністрів.
  • 15 жовтня Жеенбєков подав у відставку з поста президента і закликав Жапарова та інших політиків повернути мирне життя жителям Бішкека.
  • В цей же день Жапаров заявив, що повноваження президента перейшли до нього.