Від Росії вимагають проведення повного і прозорого розслідування отруєння Навального / фото REUTERS

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії запроваджує санкції проти 6 осіб і однієї установи у зв'язку з отруєнням російського опозиційного політика Олексія Навального.

Про це йдеться в повідомленні на сайті уряду Британії.

"Разом з нашими міжнародними партнерами ми вводимо санкції проти осіб, відповідальних за злочинне отруєння Навального. Будь-яке застосування хімічної зброї російською державою порушує міжнародне права. Ми налаштовані притягнути винних до відповідальності", - наголосив міністр закордонних справ Британії Домінік Рааб.

Відео дня

Читайте такожЛавров поскаржився на неповагу до Росії і "налякав" припиненням діалогу з ЄС

Як зазначається, Британія разом з партнерами дійшли згоди, що немає іншого правдоподібного пояснення щодо отруєння Навального, крім як причетності та відповідальності Росії.

Наголошується, що Росія повинна провести повне і прозоре розслідування отруєння Навального на своїй території забороненою хімічною зброєю.

У повідомленні зазначено, що санкції, які стосуються замороження активів і заборони на в'їзд та набрали чинності, надсилають твердий сигнал, що застосування хімічної зброї тягне за собою наслідки.

Окремо сказано, що також Британія запроваджує санкції проти російського бізнесмена Євгена Пригожина, який відповідальний за багаторазове порушення ембарго Організації Об'єднаних Націй на постачання зброї та підтримку діяльності іноземних найманців у Лівії.

Читайте такожНавального могли отруїти двічі - ЗМІ

Санкції проти Росії через отруєння Навального

  • Сьогодні, 15 жовтня, Рада Європейського Союзу запровадила санкції проти 6 осіб та однієї установи через отруєння Навального.
  • Санкції запроваджено проти начальника Управління президента РФ з внутрішньої політики Андрія Яріна, першого заступника керівника Адміністрації президента РФ Сергія Кірієнка, представника президента Росії в Сибірському федеральному окрузі Сергія Меняйла, директора Федеральної служби безпеки Росії Олександра Бортникова, заступників міністра оборони РФ Павла Попова і Олексія Криворучка, а також проти Державного науково-дослідного інституту органічної хімії та технології.
  • Також ЄС запровадив санкції проти російського бізнесмена Пригожина у зв'язку з порушенням ембарго ООН на постачання зброї у Лівію.

Отруєння Навального: хронологія подій

  • 20 серпня Навальний повертався до Москви з Томська, під час польоту йому стало зле, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували. Через два дні його евакуювали з Омська в німецьку клініку Charite.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи «Новачок» у крові, сечі і на шкірі Навального. Факт отруєння політика «Новачком» також підтвердили інші експерти.
  • 10 вересня Навальний вийшов з коми.
  • 23 вересня, його виписали з клініки Charite. 25 вересня прес-секретар опозиціонера Кіра Ярмиш заявила, що Навальний залишиться в Німеччині до кінця курсу реабілітації.
  • 1 жовтня в інтерв'ю німецькому виданню Der Spiegel Навальний заявив, що за спробою його отруєння «Новачком» стоїть особисто президент РФ Володимир Путін. Він також повідомив, що має намір повернутися в Росію.
  • 6 жовтня експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердили факт отруєння Навального речовиною з групи «Новачок».