У Росії вважають, що у навального не було отруєння - він просто захворів / Ілюстрація REUTERS

Нервово-паралітична речовина «Новачок» не могла стати причиною отруєння Олексія Навального, заявив головний токсиколог Омської області та Сибірського федерального округу РФ Олександр Сабаєв.

Читайте такожРосія викликала посла Німеччини через ситуацію з Навальним

За його словами, діагноз, який поставили Навальному німецькі медики - «фантастичне припущення», не підтверджене "ані документально, ані клінічно".

Відео дня

"При отруєнні фосфорорганічним з'єднанням без процедури ультрагемодіафільтраціі врятувати людину неможливо. У нас ця процедура не використовувалася, оскільки не було показань, тобто не було отруєння ... Він загинув би у нас в перші години. Власне кажучи, до 18, до 22 години він би вже загинув. це важке отруєння. фосфорорганічні сполуки - це дуже важке отруєння", - цитують слова Сабаева«РИА Новости».

На його думку, у Навального було «не отруєння, а захворювання - метаболічний синдром, метаболічна кома, яка трапилася через глибоке порушення обміну речовин».

Лікар також заявив, що лабораторні дослідження взятих у пацієнтів біологічних матеріалів проводили в експертних лабораторіях Києва та федеральних установах. Шукали як самі можливі речовини, так і продукти розпаду.

"Дослідження проводилося в бюро судово-медичної експертизи. Це експертного класу обладнання, тому тут не довіряти йому неможливо. Це апаратура виробництва Сполучених Штатів", -заявив Сабаєв.

Навального отруїли: що відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів з Томська в Москву. Через це повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Зараз він знаходиться в німецькій клініці. 24 серпня в Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" в крові, сечі та на шкірі Навального.
  • Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 країн-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку з отруєнням Навального.

Що таке отрута "Новачок"

  • "Новачок" - це група фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Радянський Союз вів його розробки в 1970-ті та 1980-ті роки.
  • До групи "Новачок" входить понад сотня різних за структурою отруйних речовин. Найнебезпечнішими з них вважаються "Новачок-5" і "Новачок-7". Вони в вісім разів перевершують по токсичності газ VX - найбільш отруйну з усіх штучно синтезованих людиною речовин.
  • "Новачок" вражає нервову систему, в результаті чого жертва отруєння не може дихати і відчуває дуже сильні болі.