Так зване голосування за Nexit стало основою успіху ультраправого лідера на виборах у Нідерландах / фото скріншот

Один рядок із запального звернення Герта Вілдерса до виборців у Нідерландах переслідуватиме Брюссель більше, ніж будь-який інший: референдум щодо виходу країни з ЄС. Про це йдеться у матеріалі видання Politico.

Зазначається, що через сім років після того, як британці проголосували за Brexit, так зване голосування за Nexit стало основою успіху ультраправого лідера на виборах у Нідерландах.

"І хоча останніми тижнями Вілдерс пом’якшив свою антиісламську риторику, немає жодних ознак того, що він хоче послабити свій євроскептицизм після приголомшливої перемоги на виборах", - пишуть автори матеріалу.

Відео дня

На їхню думку, навіть якщо нідерландських виборців не вдасться переконати піти за британцями з ЄС (опитування показують, що це малоймовірно), є всі ознаки того, що уряд під керівництвом Вілдерса все одно "буде кошмаром для Брюсселя".

"Місце Вілдерса за столом саміту ЄС змінило б динаміку разом з іншими ультраправими та націоналістичними лідерами, які вже займають свої посади. Несподівано політика, яка варіюється від кліматичних дій до реформи ЄС і зброї для України, стане предметом дебатів", - ідеться у статті.

Автори переконані, що навіть якщо Вілдерс захоче відмовитися від своєї вимоги щодо референдуму в ЄС в обмін на владу, його перемога все одно здригне інституції ЄС.

"І якщо центристські партії об’єднаються, щоб не допустити Вілдерса — знову ж таки — пізніше розлюченим голландським виборцям доведеться заплатити ціну", - резюмують автори.

Парламентські вибори у Нідерландах - останні новини

Після практично повного підрахунку голосів виборців на парламентських виборах у Нідерландах була підтверджена перемога антиєвропейської ультраправої "Партії свободи" (PVV) під керівництвом Герта Вілдерса, який виступає проти передачі зброї Україні та має значний відрив від конкурентів.

Тим часом прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у соцмережі вже привітав Герта Вілдерса з перемогою на виборах. Свій твіт глава угорського уряду доповнив уривком відео пісні гурту Scorpions "Wind of Change" ("Вітер змін").

"Вітри змін вже тут! Вітаємо Герта Вілдерса з перемогою на виборах у Нідерландах!" - написав Орбан.

Вас також можуть зацікавити новини: